BELJENJE ZOB - PREDNOSTI IN SLABOSTI

Beli zobje in sijoč nasmeh – le kdo ju ne bi imel?

Zobje vsakega izmed nas imajo prirojeno naravno barvo zob, ki pa se lahko spremeni bodisi zaradi bolezni, staranja, poškodb, operativnih posegov ali sprememb v biokemičnih lastnostih organizma. Velikokrat pa se razlog za obarvanost zob skriva v razvadah kot so: kajenje, prekomerno uživanje alkohola, kave, čaja ali nezdrave predelane hrane. Sami lahko storimo to, da izberemo nežno zobno ščetko, ščetkamo z ustrezno tehniko in uporabimo zobno pasto, ki vsebuje blaga belilna sredstva. Uporaba trde zobne ščetke lahko privede do poškodovane zobne sklenine in zobje postanejo dovzetnejši za madeže. Načinov in sredstev za beljenje zob je veliko, v grobem jih delimo na tri skupine, in sicer poznamo mehanske, kemične in naravne metode. Podrobneje smo jih opisali in našteli v nadaljevanju, zato le beri naprej, če želiš izvedeti, kako do bolj belih zob. 

KOMU BELJENJE ZOB NE PRIPOROČAMO/KDAJ JE TREBA
BITI PAZLJIV?

Beljenje zob odsvetujemo otrokom in tistim z občutljivo sklenino in ustno sluznico, saj imajo izdelki za beljenje zob lahko tudi nekatere neželene učinke, kot so poškodbe zobne sklenine, preobčutljivost zob, draženje ustne sluznice in druge poškodbe ustne votline. Zaradi naštetih možnih neželenih učinkov se pred odločitvijo beljenja zob doma posvetujete z zobozdravnikom, ki vam bo podal strokovno mnenje in ustrezne napotke za izbiro želene metode.

KATERE METODE ZA BELJENJE ZOB POZNAMO?

Mehanske metode za beljenje zob

Zobnih past za beljenje zob je na trgu ogromno, nekatere so učinkovitejše od ostalih, prav na račun vsebnosti abrazivnih delcev (aluminijev oksid, dikalcijev fosfat dihidrat, hidratirana silica ali kalcijev karbonat). Ti delci v kombinaciji s ščetkanjem delujejo abrazivno in lahko s tem odstranijo ostanke nečistoč na površini zob, na samo barvo sklenine pa ne vplivajo – gre bolj za čiščenje zobne površine. Pri uporabi belilnih zobnih past moramo biti pazljivi, saj so lahko agresivne do sklenine in mehkih tkov. Zaradi drgnjenja trdih delcev ob zobno površino, se tanjša sklenina zoba. Poleg tega, lahko pride tudi do povečane občutljivosti zob in razjedanja zobne sklenine.
Katere metode za beljenje zob poznamo?

Prednosti mehanskih metod metod:

 • Povrnejo naravno belino zob
 • Lahko sami izvajamo doma
 • Cenovno dostopne

Slabosti mehanskih metod:

 • Pojavijo se lahko poškodbe in iritacije dlesni in sluznice
 • Pojavi se lahko poškodba sklenine
 • Začasna občutljivost zob na hladno in toplo

Kemične metode za beljenje zob

Pri kemičnih metodah beljenje opravi zobozdravnik, ki pri tem uporablja gele za beljenje ali podobne izdelke in zobje postanejo tudi do 7 odtenkov bolj beli. Najbolj poznane tehnike beljenja zob pri zobozdravniku so ZOOM, Fläsh in Opalescence, ki pa seveda niso edine.

Za beljenje zob se najpogosteje uporabljata vodikov in karbamid peroksid v različnih koncentracijah. Sredstva zobe pobelijo tako, da prodrejo skozi sklenino, kjer kemično reagirajo s pigmenti, ki se obarvajo v svetlejše odtenke. Ob dodatni uporabi laserja ali svetlobnih luči, se čas delovanja belil lahko pospeši. Predpogoj za beljenje zob so zdravi zobje in dlesni, brez zobnega kamna in površinskih zabarvanj zob.

Beljenje zob pri zobozdravniku temelji na uporabi peroksidnega gela, ki se nanese na zobe, potem ko so dlesni ustrezno zaščitene, in uporabe lučke ali laserja. Postopek traja največ eno uro, saj poteka v 15-20 minutnih intervalih. Je pa število obiskov zobozdravnika in beljenja različno pri vsakem posamezniku. 

Zobni pripavki za domačo uporabo beljenja zob

Poznamo tudi beline zobne pripravke za domačo uporabo v obliki gela. Takšni izdelki običajno vsebujejo trak prežet z gelom vodikovega peroksida, ki se ga aplicira na zobe za nekaj ur dnevno, 15 dni. Oksidant v gelu penetrira v porozno kristalno strukturo sklenine in oksidira depozite madežev na zobeh ter s tem naredi zobe bolj bele. Uredba o kozmetičnih izdelkih kot maksimalno dovoljeno koncentracijo vodikovega peroksida za domačo, kozmetično uporabo (zobne paste, geli, ustne vode) določa 0.1%. Ta koncetracija je tako nizka, da je takšno beljenje zob relativno počasen proces. 

Prednosti kemičnih metod:

 • Bolj zanesljive, ker jih opravi zobozdravnik
 • Bolj učinkovite
 • Najdražje metode

Slabosti kemičnih metod:

 • Dlesni in sluznica so lahko občutljive na kemikalije, ki se uporabljajo pri beljejnju
 • Pojavi se občutljivost zob in sklenine
 • Možen je neprijeten občutek v dlesnih ali boleče grlo
 • Občutljivost zob na temperaturo, ki lahko traja nekaj časa
 • Nevarnost, da pride do nezaželenega zaužitja snovi
 • Zobje postanejo bolj dovzetni za madeže

Naravne metode za beljenje zob

Ob vseh metodah, ki so nam v današnjih časih na voljo, pa se ljudje velikokrat raje zatečemo h naravnim metodam, za katere menimo, da so manj škodljive in bolj prijazne našemu telesu ter hkrati cenejše.

Na spletu najdemo veliko nasvetov in receptov za beljenje zob doma, ki pa niso ravno priporočljivi. Eden izmed znanih je uporaba sode bikarbone in limone, kar je odsvetovano, saj limonina kislina oslabi zobno sklenino, ki jo nato s ščetkanjem poškodujemo in obrabimo. 

Naravne metode za beljenje zob

Naravne metode in aktivno oglje

V zadnjem času je veliko govora o aktivnem oglju, ki se ob nanosu poveže z delci in madeži na zobeh in jih po določenem času odstrani. Oglje je izjemno abrazivno in lahko ob pogosti uporabi povzroči pretirano obrabo sklenine. Ko sklenino izgubimo, je izgubljena za vedno, saj se ne obnavlja. Poleg tega pa zobje z obrabljeno sklenino postanejo bolj rumenkasti oziroma sivkasti, odvisno od barve notranje zobovine naših zob.

Naravne metode in žvrkljanje olja

Ena izmed teh je žvrkljanje olja, ki izvira iz ajurvedske medicine in odstranjuje strupene snovi iz telesa. Najpogosteje se za žvrkljanje uporablja kokosovo olje, ki učinkuje protibakterijsko in tako zmanjša tveganje za karies in druge težave zobmi ter pomaga celo pri odpravi slabega zadaha. Ob rednem žvrkljanju kokosovega olja bodo zobje bolj beli in zdravi, za še boljši rezultat, pa lahko v kokosovo olje dodate še kurkumo, ki bo beljenje pospešila.

Naravne metode in aktivne kisikove spojine

Pri odstranjevanju obarvanosti in zobnih oblog učinkujejo tudi aktivne kisikove spojine, na katerih je osnovana Oroxid® oralna raztopina. Ta povrne zdravo, naravno belino, gladke zobe, brez oblog. Oroxid® povzroči oksidacijo zobnih oblog in plakov, ki so na zobeh zaradi hrane, kave, čaja, kajenja, medtem ko same zobne sklenine ne poškoduje. Raztopina v obliki številnih drobnih mehurčkov zlahka prehaja in mehanično čisti težko dostopna mesta pod dlesnijo ali med zobmi, ki jih z uporabo zobne ščetke ne dosežemo. Ker vsebuje vodikov peroksid, pridobljen po posebnem tehnološkem postopku, je registriran kot medicinski pripomoček in ne kot običajna kozmetična ustna voda, kar pomeni da njegova učinkovitost klinično dokazana. Če želimo intenzivnejši učinek, uporabimo OROXID® forte oralna raztopina, in sicer tako, da ob žvrkljanju raztopine, zobe tudi nežno poščetkamo. Za vsakodnevno, preventivno uporabo zadostuje uporaba OROXID® sensitiv oralna raztopina.

Prednosti naravnih metod:

 • So cenejše
 • Manj škodljive
 • V določeni meri še vedno učinkujejo
 • Lahko jih izvajamo doma, vsakodnevno

Slabosti naravnih metod:

 • Počasen proces beljenja zob
 • Nekatere ne delujejo

Pomanjkanje vitaminov

Pomanjkanje vitaminov, predvsem vitaminov B kompleksa in vitamina C, lahko povzroči otekanje dlesni. Vitamin C je pomemben dejavnik pri nastajanju določenih komponent (kolagen) za normalno delovanje dlesni, zato se njegovo pomanjkanje najpogosteje kaže s krvavitvami in z ranicami na dlesnih ter oteženim celjenjem ran.

BELJE ZOB IN IZBIRA USTREZNE METODE?

Za beljenje zob uporabite preverjene metode in se pred vsako odločitvijo posvetujete z zobozdravnikom, farmacevtom ali ustnim higienikom. Tako boste informirani o morebitnih neželenih učinkih posameznih metod in njihovih omejitev ter se boste na podlagi le teh lažje odločili.

Z vsakodnevno ustno higieno in preventivo pred zabaravanimi zobmi priporočamo vsakodnevno uporabo Oroxid® oralne raztopine pri čemer lahko izbirate med OROXID® forte oralna raztopina in OROXID® sensitiv oralna raztopina. Ta povrne naravno barvo zob in ob tem ne vpliva na strukturo sklenine ali poškodbo dlesni ter hkrati preprečuje nastanek težav v ustni votlini (vnete, krvaveče dlesni, afte, parodotalna bolezen, zadah ). Primerna je za kratkotrajno ali dolgotrajno uporabo, saj ne vsebuje alkohola in klorheksidina.