BLOG

Blog Oroxid predstavlja zanimive in koristne članke, nasvete, zgodbe uporabnikov in še mnogo drugih stvari. V njih so podana preverjena dejstva in pridejo vedno prav. Blog vam pomaga pri pravilni uporabi Oroxid izdelkov ali pa vas usmerja ob soočanju z različnimi težavami in iskanjem ustreznih rešitev. V primeru, da posamezen blog oziroma prispevek ne pokriva iskanega, pa vam priporočamo, da preverite Oroxid FAQ. Vse izdelke blagovne znamke Oroxid pa lahko najdete v spletni trgovini enikam.si.  

Afte – ponavljajoča, boleča nadloga

Afta je razjeda v ustni votlini in je ena najpogostejših bolezni ustne sluznice. Običajno je bele, včasih rumene barve z značilno rdečo obrobo na sluznici. Nastane svetli mehurček, ki se lahko razvije v manjšo ali večjo razjedo na dnu dlesni, na jeziku ali na notranji strani ustnic.
Sladkorna bolezen in parodontoza

Sladkorna bolezen in parodontoza

Epidemiološki podatki kažejo, da je sladkorna bolezen eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za parodontitis ali parodontalno bolezen (pogovorno parodotozo). Dovzetnost za parodontitis se pri ljudeh s sladkorno boleznijo poveča za približno trikrat. Bolezen dlesni je ena izmed posledic neurejenega vodenja diabetesa. Ustno zdravje je nujni sestavni del obvladovanja te kronične bolezni.

Temeljita ustna nega proti prehladu in gripi

Jesenski čas nam je poleg svojih čarov prinesel tudi hladnejše in deževne dni ter z njimi povezane virusne in bakterijske okužbe dihal, ob že tako naraščajočih okužbah s koronavirusom. Zavedati se moramo, da je za zmanjšanje možnosti prenosa okužbe, poleg higiene in razkuževanja rok, izrednega pomena ustrezna higiena in dezinfekcija ustne votline.

Rumeni zobje? Odrecite se tem razvadam!

Ko govorimo o zdravju naših zob, je vedno bolje preprečiti kot zdraviti. Najboljši način za ohranitev belega in samozavestnega nasmeha je izogibanje uživanju določenih živil in opustitev nezdravih razvad. Prvi korak je seveda ustrezna, natančna in dosledna ustna higena, potrebno pa je tudi vedeti, kaj povzroča rumene zobe in drugo neželeno obarvanje zob.
Vzrok za črne obloge na zobeh ni vedno karies

Vzrok za črne obloge na zobeh ni vedno karies

Kromogene bakterije so glavni krivec za črne obloge na površini zob v obliki majhnih črnih pikic, ki se sčasoma zlijejo v večje madeže. Z navadim ščetkanjem zob jih je zelo težko odstraniti, zato večini predstavljajo estetski problem. Na srečo niso škodljive, celo obratno, zanimivo je dejstvo, da so ljudje s črnimi oblogami na zobeh zaradi kromogenih bakterij celo bolj odporni na karies.
Beljenje zob - prednosti in slabosti

Beljenje zob – prednosti in slabosti

Beli zobje in sijoč nasmeh – le kdo ju ne bi imel?
Zobje vsakega izmed nas imajo prirojeno naravno barvo zob, ki pa se lahko spremeni bodisi zaradi bolezni, staranja, poškodb, operativnih posegov ali sprememb v biokemičnih lastnostih organizma. Velikokrat pa se razlog za obarvanost zob skriva v razvadah kot so: kajenje, prekomerno uživanje alkohola, kave, čaja ali nezdrave predelane hrane.
Vzrokov za boleče dlesni je lahko več

Boleče dlesni – kako poskrbeti za ustno higieno?

Zdrave dlesni so pomembne za našo ustno zdravje in samozavesten nasmeh. Ker obdajajo ustno votlino in zobe, učinkovito ščitijo pred poškodbami globjih tkiv in zobem nudijo oporo. Zdrave dlesni so koralno rožnate barve in čvrste na otip.
Aktivni kisik povrne belino zob

Aktivni kisik in pozitivni učinki na ustno higieno

Mikroflora ustne votline je kompleksen ekosistem, ki se v simbiozi razvija skupaj s človeškim gostiteljem. Sestavlja ga med 600 do 2000 različnih vrst mikroorganizmov, ki so naseljeni na površini zob, med zobmi in dlesnijo, v slini in na površini ustne sluznice.
Izbira zobne ščetke in paste je ključna

Ustna nega in učinkoviti nasveti zanjo

Vsi se že od malega zavedamo, kako pomembno je umivanje zob, saj bodo zobje drugače boleli ali na koncu celo izpadli. Koliko je takšnih, ki običajno zobe umijejo na hitro, preden gredo k zobozdravniku pa ščetkajo in ščetkajo kolikor se le da?

Umikanje dlesni – vzroki za nastanek

Umik dlesni se zgodi, ko se tkivo dlesni dvigne oz. odmakne od zob tako, da so vidne korenine zob. Običajno so takšni zobje bolj občutljivi na hladno, toplo in sladko hrano ter pijačo. Poleg tega zahtevajo še bolj učinkovito higieno, ker sicer lahko nastane karies na zobni korenini…
Pomagajmo zajeziti širjenje virusa tudi s spiranjem ustne votline

Pomagajmo zajeziti širjenje virusa tudi s spiranjem ustne votline

Ob rasti števila okužb se V Sloveniji množijo ukrepi za omejitev širjenja virusa. Skupaj moramo upočasniti širjenje okužbe, da bo naš zdravstveni sistem zmogel zdraviti vse hudo obolele. Ostanimo doma, skrbimo za redno čiščenje površin, ki se jih pogosto dotikamo, skrbno umivajmo in razkužujmo roke ter uporabljajmo…
Parna inhalacija in spregledani učinki ob okužbi dihal

Parna inhalacija in spregledani učinki ob okužbi dihal

Imate zamašen nos, težko dihate ter si želite olajšati občutek težke glave? Preizkusite inhalacijo vodne pare, ki je preizkušen domač način za lajšanje teh težav. Gre za metodo vnosa toplega vlažnega zraka v pljuča skozi nos in grlo in prinaša številne terapevtske koristi. Je preprosta in cenovno dostopno metoda, ki je primerna in varna…