BOLEČE DLESNI - KAKO POSKRBETI ZA USTNO HIGIENO?

Zdrave dlesni so pomembne za našo ustno zdravje in samozavesten nasmeh. Ker obdajajo ustno votlino in zobe, učinkovito ščitijo pred poškodbami globjih tkiv in zobem nudijo oporo. Zdrave dlesni so koralno rožnate barve in čvrste na otip. Sprememba v barvi, pordelost, oteklina in povečana dovzetnost za krvavitve kaže na vnetje dlesni, ki je lahko posledica slabe ustne higene ali drugih bolezni. Razdraženost, občutljivost ali bolečino najpogosteje opazimo pri ščetkanju ali uporabi zobne nitke, kjer se lahko pojavi tudi krvavenje. Pomembno je, da odkrijemo vzrok vnetih dlesni in ga odpravimo ter kljub bolečini, vzdržujemo redno ustno higieno.

VZROK ZA OTEKLE IN BOLEČE DLESNI?

Gingivitis ali vnetje dlesni

Gingivitis je napredovano stanje vnetih dlesni in lahko vodi v parodotalno bolezen in izgubo zob. Začne se v dveh do štirih dneh z majhno razjedo sočasno s kopičenjem zobnih oblog, ki so lahko posledica slabe ustne higiene. V tej razjedi nastane oteklina, kjer se kopičijo vnetne celice in nalagajo mikrororganizmi. Če se stanje ne izboljša, se oteklina poveča, vključi se še več vnetih celic ter bolečina se poveča.
Vzrokov za boleče dlesni je lahko več
Gingivitis je najpogosteje posledica slabe ustne higiene, ki omogoča nastanek zobnih oblog na dlesni in zobeh. Zobna obloga je film, sestavljen iz bakterij in delcev hrane, ki se sčasoma odlagajo na zobe. Če ostane na zobeh več kot nekaj dni lahko mineralizira v zobni kamen, ki ga ne moremo odstraniti sami, ampak to opravi zobozdravnik ali ustni higienik. Posledica neodstranjenega zobnega kamna pa so boleče dlesni in vnetje slednjih.

Nosečnost

Med nosečnostjo se lahko pojavijo nabrekle, pordele dlesni, ki ob ščetkanju bolijo in krvavijo. Prisotna je lahko tudi preobčutljivost zob in slab zadah. To stanje imenujemo nosečniški gingivitis in se običajno pojavi med 2. in 8. mesecem nosečnosti.

Zaradi hormonskih sprememb in povečanega imunskega odziva na mikrobe v oblogah na zobeh, je dovzetnost na vnetje obzobnih tkiv večja. K poslabšanju stanja pripomore predvsem nezadostna ustna higiena. Ob neustrezni obravnavi lahko gingivitis napreduje v parodontalno bolezen, ki predstavlja tveganje za prezgodnji porod in nizka porodna teža novorojenčka. 

Pomanjkanje vitaminov

Pomanjkanje vitaminov, predvsem vitaminov B kompleksa in vitamina C, lahko povzroči otekanje dlesni. Vitamin C je pomemben dejavnik pri nastajanju določenih komponent (kolagen) za normalno delovanje dlesni, zato se njegovo pomanjkanje najpogosteje kaže s krvavitvami in z ranicami na dlesnih ter oteženim celjenjem ran.

Mikrobne okužbe

Okužbe, ki jih povzročajo glivice in virusi, lahko povzročijo otekanje dlesni. Najpogostejša virusna infekcija ustne sluznice je primarni herpetični gingivostomatitis. Vzrok je virus herpes simpleksa 1 (HSV1). Kaže se kot številčne razjede v ustih, ki se pojavijo predvsem v otroštvu in trajajo 10-14 dni.

Vzrok za oteklino so lahko bele obloge na sluznici, katerega povzročajo glivice. Najpogostejši sprožilec okužbe ustne votline sluznica je Candida albicans. Nezdravljena zobna gniloba lahko povzroči zobni absces in kopičenje gnoja v korenini zoba in njegovi okolici in povzroča hudo bolečino. 

KAJ LAHKO STORIMO, ČE IMAMO OTEKLE IN BOLEČE DLESNI?

Preventiva

Pomembna je ustrezna ustna higiena ter redni obiski pri zobozdravniku. Ščetkanje naj bo natančno in mora trajati dovolj časa, da odstranimo vse zobne obloge na zobeh in v medzobnih prostorih. To dosežemo z večkratnim dnevnim umivanjem zob z mehko in gosto zobno ščetko in zobno pasto ter vsaj enkrat dnevno uporabo zobne nitke ali medzobnih ščetk. Priporočljiva je tudi uporaba strgala za jezik.

Obisk zobozdravnika

Če so dlesni otekle več kot dva tedna, je nujen obisk zobozdravnika.

Odstranjevanje zobnega kamna opravi zobozdravnik ali ustni higienik. Ta poseg opravi s posebnim ultrazvočnim inštrumentom, s katerim odstrani ves zobni kamen. Vibracije v pravem frekvenčnem pasu povzročijo odluščenje zobnega kamna od površine zoba. Po končanem postopku zobozdravnik nato s finim poliranjem odpravi še morebitno obarvanje zob in poskrbi za neravne površine.  

Kako lahko bolečino blažimo doma?

  • dlesni nežno ščetkamo in uporabljamo zobno nitko, tako da jih ne dražimo.
  • pijemo veliko vode, ki bo pomagala spodbuditi proizvodnjo sline. Slina odstranjuje bakterije in jim do neke mere preprečuje, da bi se prilepile na zobe in sluznico.
  • na obraz položimo topel obkladek in tako zmanjšamo bolečino dlesni. Hladen obkladek lahko pomaga zmanjšati oteklino. ustno votlino spirajamo z antiseptično ustno raztopino
  • na osnovi aktivnega kisika z izdelki za ustno higieno. Ta pomaga odstranjevati mehke zobne obloge in zmanjša količino ustnih bakterij. Mehurčki mehanično čistijo in debrijo vneta področja ter blagodejno delujejo na mikrookolje poškodovane sluznice. Zmanjša ali odstrani se vnetje, slab zadah, obloge na jeziku in zobeh. Raztopina zlahka prehaja do težko dostopnih mest pod dlesnijo ali med zobmi, ki jih z uporabo zobne ščetke ne dosežemo. S procesom oksigenacije in regeneracije pripomore k zmanjšanju vnetja in hitrejši obnovi prizadete površine.