BOLEČINA V ZOBU JE ENA NAJMOČNEJŠIH BOLEČIN

Zoboboli se lahko razlikujejo glede na vrsto bolečine, ki je prisotna. Ta je lahko ostra, kljuva in skeli. Lahko hitro izgine in je le trenutna, npr. bolečina ob zvečenju ali uživanju hladne pijače. V nekaterih primerih pa traja dlje časa in jo spremlja stalno utripanje okoli zoba. Simptomi so v veliki meri odvisni od vzrokov za bolečino v zobu.

Kaj je lahko vzrok za bolečino v zobu?

  1. Poškodba ali zlom zoba

Čeprav je sklenina najtrše tkivo v celem telesu, se lahko ob padcu ali udarcu, zlomi ali poči. Kadar je na zobu prisoten karies, lahko ta poči že ob ugrizu v nekaj trdega, saj je zobna sklenina že načeta.

2. Infekcija in vnetje zobnega živca

Najpogostejši razlog za bolečino v zobu je vnetje zobnega živca. Ta je posledica napredovanja kariesa, ki prodre v notranjo plast zoba, kar občutimo z ostro bolečino ob pitju hladne pijače. Ko vnetje pride do živca, se poveča pretok krvi z imunskimi celicami ter posledično poveča pritisk na živec, kar občutimo kot bolečino.

3. Poškodovana zalivka

Zaradi poškodbe zalivke, je zob bolj izpostavljen kariesu in okužbam. Zalivko je potrebno čimprej zamenjati, če se pod njo nabira karies, če odstopi od zoba in če povzroča zatikanje hrane.

4. Izraščanje modrostnih zob

Ob izraščanju zob se okoli sosednjih zob pojavi oteklina in bolečina lic, čeljusti in dlesni. Bolečina se pojavi, če zob izrašča v sosednji zob ali je v bližini živca, če ni dovolj prostora za izraščanje ali če ga je na njem zobna gniloba.

5. Poškodoba dlesni zaradi puljenja zob in operativnih posegov

Bolečina je po navadi najmočnejša v naslednjih šestih urah po tem, ko lokalna anestezija popusti. Po tem času praviloma ni več tako velike potrebe po protibolečinskih tabletah.

6. Vnetje dlesni

Vnetje dlesni se začne s kopičenjem zobnih oblog, ki so lahko posledica slabe ustne higiene. Pojavi se razjeda, nastane oteklina, kjer se kopičijo vnetne celice in nalagajo mikrororganizmi. Če se stanje ne izboljša, se oteklina poveča, vključi se še več vnetih celic ter bolečina se poveča.

7. Obraba zob ali bruksizem

Zaradi škrtanja z zobmi se obrabijo zobne ploskve, pojavi se preobčutljivost zob na temperaturne spremembe in zobje se začnejo majati. Pojavi se lahko pokanje in bolečine v čeljustnem sklepu, ter bolečina pod ušesi in v vratu.

Kako si pomagamo ob bolečem zobu?

Vsaka bolečina v zobu je signal za nujen obisk zobozdravnika. Ker pa se zobobol lahko pojavi ponoči ali ob praznikih, ko so ordinacije zaprte, si lahko pomagamo z domačimi metodami, ki do določene mere lahko ublažijo bolečino.

Najprej poskrbimo za ustrezno ustno higieno te natančno očistimo zobe ter medzobne prostore z zobno nitko ali medzobno ščetko.

V kolkor je bolečina prehuda, vzamemo protibolečinska zdravila, ki so na voljo brez recepta.

Koristno je izpiranje ustne votline s slano vodo oziroma fiziološko raztopino, ki ima naraven antibakterijski učinek in tako zmanjšuje vnetje.

Na obraz ali čeljust položimo hladne obkladke, ki povzročijo krčenje krvnih žil in zmanjšan občutek bolečine, saj se zmanjša oteklino ter vnetni procesi.

Uporabimo lahko vrečko z ledom, ki naj bo zavita v brisačo ali pa hladilne vrečke z gelom.

Ustno votlino izpiramo z oralno raztopino, ki deluje kot antiseptik in uničuje škodljive bakterije. OROXID® forte oralna raztopina z aktivnim kisikom ter izvlečkom ingverja, ameriškega slamnika in mirte zmanjša vnetje ter posledično blaži bolečino, povzročeno zaradi okužbe. Sestavine se medsebojno dopolnjujejo in blagodejno delujejo na razdraženo ustno sluznico in dlesni, zavirajo razmnoževanje bakterij in nalaganje zobnih oblog. OROXID® forte oralna raztopina ne vsebuje alkohola ali klorheksidina, zato se lahko uporablja vsakodnevno, dolgotrajno. Dokazano izboljša rezultate ustne higiene, tudi pri osebah s protetičnimi nadomestki in zobnimi aparati.