KAKO PREPREČITI SLAB ZADAH?

Slab zadah je pogosta težava, s katero se sooča veliko ljudi. Razumevanje vzrokov nastanka, pomena ustrezne ustne higiene ter obisk zobozdravnika je ključno za njegovo reševanje. Z rednim odstranjevanjem zobnih oblog, učinkovito ustno raztopino ter strokovnim svetovanjem zobozdravnika lahko dosežemo svež dah in ponovno pridobimo na samozavesti.

Kako slab zadah nastane?

Slab zadah, ki ga strokovno imenujemo tudi halitoza, je običajno posledica prisotnosti bakterij v ustni votlini, ki razgrajujejo delce hrane in povzročajo nastanek žveplovih spojin. Najpogostejši vzrok slabega zadaha je nezadostna ustna higiena, vendar pa obstajajo tudi drugi dejavniki, ki lahko prispevajo k njegovemu nastanku. Med njimi so:

  • Alkohol: zaradi dehidracija ustne votline ustvarja idealno okolje za zadrževanje in razvoj slabih bakterij.
  • Tobak: v izdihanem zraku ostaja neprijeten vonj po cigaretnem dimu.
  • Kava: dehidrira usta, kar hrani bakterije.
  • Čebula, česen, mlečni izdelki.
  • Sladkorna bolezen: vonj po acetonu zaradi kopičenja ketonov.
  • Želodčne težave: gastroezofagealni refluks ali okužba z bakterijo Helicobacter Pylori.

Vrste slabega zadaha

Slab zadah delimo na fiziološki, patološki in psevdohalitozo. Fizološki je najpogostejši in se pojavi po uživanju določenih živil. Patološki je običajno kronični in je posledica bolezni obzobnih tkiv ali ima drugih sistemskih bolezni. Psevdohalitoza je izraz za  namišljen ustni zadah. Razumevanje vrste slabega zadaha je ključno pri izbiri ustrezne metode zdravljenja in preprečevanja.

Ali je potrebno zaradi zadaha obiskati zobozdravnika?

Odgovor je lahko odvisen od posameznega primera, vendar pa je zobozdravnik pomemben strokovnjak pri prepoznavanju vzrokov za slab zadah, še posebej, če je povezan z težavami z zobmi in dlesnimi.  Opravil bo ustrezne preglede, diagnosticiral morebitne zobne težave in svetoval pri nadaljnjih korakih zdravljenja.

Kako si lahko pri slabem zadahu pomagamo doma?

Poleg obiska zobozdravnika, je pomembna skrb za vsakodnevno, temeljito ustno higieno. Slab zadah lahko obvladujemo z rednim ščetkanjem zob in jezika, uporabo zobne nitke ali medzobne ščetke za odstranjevanje zobnih oblog in uporabo antiseptične oralne raztopine za izpiranje ust. Pomemebno je pitje zadostne količine vode, ki preprečuje izsušenost ustne votline ter uživanje hrane, ki spodbuja proizvodnjo sline. V kolikor imamo v načrtu sestanek ali zmenek, se je priporočljivo izogibati živilom, ki lahko povzročijo neprijeten vonj iz naših ust. Začasna rešitev so lahko tudi zvečilni gumiji, saj žvečenje pospešuje izločanje sline, kar vzpodbuja naravno čiščenje zob in odstranjuje škodljive bakterije iz ustne votline.

Kako nam lahko pri slabem zadahu pomaga aktivni kisik?

Razvoj slabega zadaha je pogojen s prisotnostjo zobnih oblog in bakterij. Raztopina OROXID® forte oralno pršilo z aktivnim kisikom ob stiku s sluznico uniči slabe bakterije, zmanjša obseg vnetij in okužb. Mehurčki aktivnega kisika hkrati mehanično čistijo ustno votlino, saj zlahka prehajajo tudi do težko dostopnih mest, ki jih z uporabo ščetke ne dosežemo. OROXID® forte oralno pršilo tako pripomore k zmanjšanju oblog na jeziku in ustni sluznici ter preprečuje zobne obloge, zobni kamen, obarvanost zob in nastanek zadaha. Oblika pršila omogoča enostavno in priročno uporabo, tudi na poti, v službi ali v šoli.