KRVAVENJE DLESNI JE LAHKO ZNAK BOLEZNI

Če se med ščetkanjem in nitkanjem pojavi krvavenje dlesni, je lahko to znak bolezni obzobnih tkiv. Krvavenje dlesni je lahko povezano z nastankom slabega zadaha, vnetjem in umikom dlesni ter lahko sčasoma vodi tudi v izgubo zob. Ne glede na to, ali je po ščetkanju kri v umivalniku samo občasno ali vsak dan, krvavitev dlesni nikoli ne smemo prezreti, saj so lahko vzroki različni. 

PREMOČNO ŠČETKANJE

Premočno ščetkanje lahko povzroči umikanje dlesni ter poškoduje zobno sklenino. Splošno prepričanje je namreč, da z močnejšim ščetkanjem odstranimo več zobnih oblog. Temu ni tako. Če zobno ščetko pogosto menjamo, ker so njene ščetine povsem uničene, je zelo verjetno, da na sklenino pritiskamo premočno. Vzrok za krvavenje dlesni je pogosto tudi menjava blagovne znamke zobne ščetke, ker se pri izbiri nove ščetke lahko spregledajo njene lastnosti (trdota ali gostota vlaken). 

GINGIVITIS

Gingivitis je ponavadi prva stopnja bolezni dlesni, ki jo najpogosteje povzroča slaba ustna higiena. Do krvavenja dlesni pride zaradi bakterij, ki se nahajajo v zobnih oblogah ali zobnem kamnu ob korenini zob, zaradi česar povzročajo vnetje in propadanje tkiva. Gingivitis je reverzibilno stanje, ki ga z ustrezno ustno higieno lahko ustavimo. Vseeno je potrebno gingivitis jemati resno, saj lahko hitro, v kolikor se ne zdravi, preide v parodontalno bolezen, ki lahko vodi v izgubo zob. 

PARODONTALNA BOLEZEN

Parodontalna bolezen je naprednejša stopnja gingivitisa. Z napredovanjem so krvavitve hujše, v hudem stadiju lahko dlesen spontano krvavi. Dlesen se umika navzdol proti zobnemu vratu, pride do izgube podpornih tkiv in posledično do majavosti in izpadanja zob. Zato je zelo pomembno, da že ob prvih znakih krvavenja dlesni, čim prej obiščemo zobozdravnika, saj z odlašanjem prispevamo k razvoju nepopravljive škode na obzobnih tkivih. 

ZDRAVILA

Pri bolnikih, ki jemljejo antikoagulante, kot sta varfarin ali heparin, se lahko pojavi krvavitev dlesni. Tisti, ki jemljejo kombinacijo antikoagulantov in antiagregacijskih zdravil, na primer varfarina in klopidogrela po operaciji srca, imajo povečano tveganje za spontano in dolgotrajno krvavitev dlesni.  

Krvavitev je običajno posledica ščetkanja zob, uporaba nitke ali med prehranjevanjem. Krvavitev dlesni se lahko pojavi tudi spontano, na primer ponoči na blazini. To krvavitev je običajno enostavno nadzorovati. 

HORMONSKE SPREMEMBE IN NOSEČNOST

Hormonske spremembe ne le povečajo pretok krvi v dlesni, temveč jih naredijo tudi bolj občutljive na bakterije v zobnih oblogah. Krvavitev dlesni se lahko pojavi že v prvem trimesečju in je lahko tudi zgodnji znak nosečnosti. Krvavitev dlesni je mogoče preprečiti ali vsaj omiliti, če zobozdravnik bodoči mamici opravi odstranitev zobnih oblog z zobnih površin že pred načrtovanjem nosečnosti in enkrat ali dvakrat tekom nosečnosti. 

SLADKORNA BOLEZEN

Visok krvni sldkor vpliva na normalno preskrbo tkiv s hranilnimi snovmi in posledice tega so tudi poškodbe obzobnih tkiv ter vnetje dlesni. Sladkorna bolezen poveča pojavnost bakterijskih, virusnih, glivičnih okužb, občutka suhih ust ter povzroči slabše celjenje. Zato je pri bolnikih, poleg nujnega uravnavanja krvnega slakorja, zelo pomembna ustrezna ustna higiena. 

UKREPANJE IN PREVENTIVA

Preventivni ukrepi so ponavadi najboljša rešitev za težave z ustnim zdravjem. Za zaščito zob in preprečevanje bolezni dlesni je ključnega pomena dosledna ustna higiena.  

Prav tako si lahko pri težavah z vnetji obzobnih tkiv pomagamo z OROXID® forte oralna raztopino. Njegova učinkovitost pri preprečevanju in lajšanju vnetij, krvavitev dlesni ter parodontalne bolezni je klinično dokazana. Stik raztopine z ustno sluznico vodi v ciljano uničenje škodljivih mikrobov (bakterij, virusov, glivic). Zaradi uničenja bakterij se odstrani ali zmanjša vnetje, slab zadah, obloge na jeziku in zobeh. Istočasno pride do oskrbe obzobnih tkiv s kisikom, kar pripomore k hitrejši regeneraciji prizadete površine. Izrednega pomena je vsakodnevna uporaba OROXID® forte oralna raztopine za zagotovitev ustrezne ustne higiene težko dostopnih mest pri zobnih aparatih, vsadkih, protezah, mostičkih in prevlekah. 

Viri:

  1. Darby I. Drugs and gingival bleeding. Aust Prescr 2006;29:154-5. https://doi.org/10.18773/austprescr.2006.094
  2. Hendersonville Family Dental. What do Bleeding Gums Mean? [Online dostop Junij 2022]; https://www.hendersonvillefamilydental.com/ 
  3. TL Dental. Bleeding Gums in Pregnancy: Is It Normal? [Online dostop Junij 2022]; [Online dostop Junij 2022]; https://www.tldental.com.au 
  4. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Diabetes, Gum Disease, & Other Dental Problems ? [Online dostop Junij 2022]; https://www.niddk.nih.gov/ 
  5.