OBLOGE NA JEZIKU - KAJ VAM SPOROČA VAŠ JEZIK?

Kljub temu, da nas že od mladih nog učijo, da se jezika ne kaže, je občasno dobro, da ga pokažemo sebi pred ogledalom. Spremembe na jeziku, kot so obloge, nam lahko dajo dragocene informacije o našem ustnem zdravju. Iz jezika lahko razberemo tudi kaj se dogaja v našem telesu, saj stanje jezika kaže na nekatere zdravstvene težave.

Kakšen je zdrav jezik?

Jezik zdravega človeka je rožnat, gladek, mehek in ob dotiku žameten, brez posebej opaznih oblog. Prekit je s sluznico, ki jo sestavljajo celice, katere se izredno hitro obnavljajo. Oživčen je s čutnimi celicami, ki nam pomagajo razlikovati sladko, slano, grenko in kislo. Njegova funkcija je, poleg govora, pomoč pri zvečenju in potovanju hrane.

Obloge na jeziku so sestavljene iz ostankov hrane, bakterij, ostankov epitelijskih in krvnih celic, ter sline. Količina oblog na jeziku je v veliki meri odvisna od ustne higiene.

Dehidracija

Eden pogostejših vzrokov za bele do rumene obloge na jeziku je dehidracija, ki pa ni nujno povezana s kakšno boleznijo, ampak le s premajhnim vnosom tekočine. Bel jezik bomo imeli tudi ob povišani temperaturi, saj takrat hitro pride do dehidracije. Jezik postane suh in celo otekel, saj telo zmanjša proizvodnjo sline, da prihrani tekočino. Ker se količina sline v ustih zmanjša, se zmanjša tudi njena sposbnost čiščenja ust – hrane, bakterij in odmrlih celic, zato njihovo nalaganje opazimo na jeziku v obliki oblog.

Pomanjkanje vitaminov iz skupine B

Pomanjkanje vitaminov B kompleksa je eno najpogostejših pomanjkanj, ki lahko vpliva na naše ustno zdravje. Jezik postane gladek, rdeč in pekoč, pojavijo se težave s požiranjem, saj lahko jezik tudi oteče. Takrat se priporoča uživanje prehranskih dodatkov vitaminov skupine B. 

Bakterijske okužbe

Kadar je jezik belo obložen, se začne luščiti in zaradi povečanja brbončic dobi malinast videz, pridružena pa je tudi nenadno zvišana telesna temperatura in bolečina v grlu, je vzrok okužba zaradi angine. Ta se zdravi z antibiotikom, praviloma s penicilinom, ki ga predpiše zdravnik.

Refluksna bolezn požiralnika

Bela obloga na zadnjem delu jezika je pogosta tudi pri osebah z zgago, saj se želodčna kislina vrača v požiralnik in žrelo, kjer skupaj z nosnim izcedkom povzroči dražeč občutek tujka v grlu in oblog na jeziku. 

Ustna kandidiaza

Glivica Candida albicans je del normalne ustne flore. Kadar pa se naše ustno okolje spremeni in se pojavijo razmere, ugodne za njeno razrast, pride do prekomernega razraščanja kandide in pojav kandidiaze. Opazimo jo kot bele obloge v ustih, največkrat na jeziku, nebu in lični sluznici. Dejavniki, ki pripomorejo k njeni razrasti so jemanje antibiotikov, kortikosteroidov, kajenje, dehidracija, sladkorna bolezen ter imunska oslabelost. Osnovno zdravilo proti kandidozi je antimikotik ter izpiranje ustne votline z antiseptično raztopino. 

Slaba ustna higiena

Bakterije, hrana in odmrle celice se navadno naberejo na jeziku, zlasti pri kadilcih ali osebah s suhimi usti. Kadar teh oblog ne odstranimo, je lahko prekrit s temnimi lisami – predvsem po pitju kave, rdečega vina ipd. Vendar te obloge niso razlog za skrb, ampak samo opozorilo, da moramo jeziku nameniti boljšo higieno. Neodstranjene obloge nam lahko namreč povzročijo motnje vonja ali okusa, saj blokirajo naše brbončice. 

Kako si očistiti jezik?

Na tržišču so različna strgala za jezik, ki bolje odstranijo obloge kot pa navadna zobna ščetka. Strgala so tudi ergonomsko oblikovana, kar zmanjšuje siljenje na bruhanje. Poleg zgornje površine jezika, očistimo tudi stranski in zadnji predel jezika. Strgalo lahko uporabljamo vsak dan, zadostuje pa tudi uporaba nekajkrat ali enkrat tedensko.

Ne glede na to, ali jezik čistimo z navadno zobno ščetko ali s strgalom, je priporočljivo ustno votlino in s tem jezik izprati z oralno raztopino, ki deluje antseptično ter zmanjšuje razmnoževanje škodljivih mikrobov v ustih. OROXID® sensitiv oralna raztopina je registriran medicinski pripomoček, ki dokazano  preprečuje obloge na jeziku in ustni sluznici, običajno pogojenih s prisotnostjo glivnih povzročiteljev.  Ob stiku OROXID® sensitiv oralne raztopine s sluznico se sprosti aktivni kisik v obliki niza drobnih mehurčkov, ki se lahko čuti kot blago penjenje v ustih. Zaradi svojih mehaničnih lastnosti in sproščanja kisika pozitivno vpliva na mikrookolje poškodovane sluznice ter pripomore k njeni hitrejši obnovi.