RAZJEDE V USTIH

Razjede v ustih so majhne rane, ki nastanejo na mehkem tkivu, predvsem na notranji strani ustnic ali lic, lahko tudi na jeziku ali mehkem nebu, včasih pa tudi v žrelu. Ker so običajno boleče, ovirajo vsakodnevno prehranjevanje, pitje, govorjenje in izvajanje pravilne ustne higiene.

Kaj je razjeda v ustih?

Pod pojmom razjeda v ustih imamo običajno v mislih ponavljajoče, boleče ranice na ustni sluznici, ki so lahko rdeče, rumene ali belkaste barve. Lahko se pojavijo posamično, lahko pa se pojavi več razjed hkrati. Razjede lahko vztrajajo dlje časa bodisi zaradi vnetja ali naknadne okužbe.

Vzrok za nastanek je najpogosteje mehanska poškodba ustne sluznice zaradi ugriza v steno ustne votline, poškodbe ob ščetkanju ali trde hrane. Razjede v ustih lahko povzročijo tudi nekatera zdravila, kot so nesteroidna protivnetna zdravila in zdravila z nikotinom za oralno uporabo.

Vzrok za nastanek razjed, so lahko poleg mehanskih ali kemijskih poškodb poškodb, tudi tudi okužbe – virusne, bakterijske in glivične ter nekatere bolezni (alergije na hrano, avtoimunske bolezni, motnje strjevanja krvi).

Katere so najpogostješe razjede v ustih?

AFTE

Afte, ki jim strokovno pravimo rekurentni aftozni stomatitis, so ena najpogostejših oblik razjed, ki nastanejo v ustni votlini. Velikost lezije je v območju od 2 do 20 mm. Običajno so boleče, pekoče in izjemno občutljive, ovirajo normalno hranjenje, včasih tudi govorjenje. Lezije se pogosto ponavljajo. Afte so pogost pojav, za katerim trpi 20 % do 50 % odstotkov ljudi. Pogostejše so pri ženskah in najstnikih, najverjetneje zaradi hormonskih sprememb ter pozimi in spomladi.

Na njihov pojav vpliva več različnih dejavnikov, pogosteje pa se razvijejo:

 • pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom,
 • pri bolnih in tistih, ki so pod stresom,
 • pri ženskah pred menstruacijo in najstnikih (vzrok pri obeh lahko pripišemo hormonskim spremembam).

Aftozne razjede so posledica alergijskih reakcij (zapoznele preobčutljivost) na mukopolisaharide, ki jih proizvajajo bakterije pri prehajanju v zrele oblike. Pogosto so povezane z nekaterimi zobozdravstvenimi posegi, stresom in hormonskimi spremembami. V primeru nenehnega ponavljanja lahko gre za prikrite zdravstvene težave, npr, alergije na hrano, intoleranca na gluten, pomanjkanje vitamina B12 ali sistemske bolezni, kot so ulcerozni kolitis, Crohnova bolezen…

POŠKODBE USTNE SLUZNICE

Večino poškodb v ustih povzročijo dejavniki, ki se jim lahko izognemo:

 • grizenje notranje strani lica
 • slabo prilegajoče zobne proteze, zobni aparat, grobe zalivke ali oster zob
 • opekline zaradi vroče jedi ali vroče pijače
 • trda hrana kot je čips, mandlji
 • intoleranca na hrano ali alergija
 • poškodovanje dlesni z zobno ščetko ali dražečo zobno pasto

ULKUSI

Pri globokih razjedah, imenovanih ulkusi, je izguba epitela popolna, pogosto pa rana sega v spodaj ležeče vezivno tkivo.

Obstaja več vrst ulkusov, od takšnih, ki nastanejo zaradi mehaničnega draženja, pa do neoplastičnih. Najpogostejši ulkusi so reaktivne spremembe, ki nastanejo zaradi mehaničnega draženja, fizikalnih ali kemijskih dejavnikov.

Ulkusi so prisotni pri:

 • virusnih okužbah (virus herpes simpleks ali virus 55 varicella – zoster,…),
 • bakterijskih okužbah (akutni ulcero-nekrotični gingivitis, sifilis, gonoreja, tuberkuloza, aktinomikoza,…) ter
 • glivičnih boleznih.

Ulkus lahko nastane iz primarnih sprememb, npr. iz počene vezikule ali bule. Ulkus je lahko tudi rakava sprememba, ki je najpogosteje razpoznana kot ploščatocelični karcinom.

Kako ukrepati pri razjedah v ustih?

Zdravljenje razjed ustne sluznice je lahko vzročno (npr. odstranitev ostrega roba proteze, ki pritiska na sluznico in povzroča nastanek razjed), simptomatsko (npr. nanašanje mazil s kortikosteroidi pri razjedah, nastalih zaradi imunskih motenj) ter lajšanje bolečin z lokalnimi anestetiki.

Zelo pomembno je, da vsako razjedo spremljamo, še posebej tiste, ki samodejno ne izginejo po treh tednih.

Ker je celjenje razjed na ustni sluznici lahko ovirano zaradi okužbe z mikrobi normalne ustne flore, je del zdravljenja vedno izboljšanje ustne higiene, ki zmanjša možnosti takšne okužbe.

Kot pomoč pri lajšanju razjed v ustih ter izboljšanju ustne higiene, si lahko pomagamo z OROXID® forte oralno pršilom, medicinskim pripomočkom z aktivnim kisikom.  

Zakaj uporabiti OROXID® forte oralno pršilo?

 • Ob stiku s sluznico se sprosti aktivni kisik, kar opazimo kot blago penjenje. Mehurčki kisika pomagajo pri čiščenju in odstranjevanju vnetnih žarišč v ustih.
 • Zaradi antiseptičnega učinka se zmanjša obseg vnetij in okužb v ustni votlini.
 • Oskrba z aktivnim kisikom omogoči hitrejšo obnovo prizadete površine.
 • Izboljša ustno higieno tudi kadar je ščetkanje zaradi bolečin oteženo.
 • Oblika PRŠILA omogoča lažji in natančen nanos na afto.

LITERATURA:

 • Rok Gašperšič. Oskrba ustne votline pri parodontalnih boleznih in drugih ustnih boleznih. In: Zbornik prispevkov Ustna nega – vloga zdravstvene nege za zdravje ustne votline; Ljubljana. 2009; 51-57.
 • NHS: Mouth ulcers [online]. (19/01/2021). [Citirano 11.1.2022)
 • DermNet: Mouth ulcer [online]. (01/2016). [Citirano 11.1.2022)