SLADKORNA BOLEZEN IN PARODONTOZA

Epidemiološki podatki kažejo, da je sladkorna bolezen eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za parodontitis ali parodontalno bolezen (pogovorno parodotozo). Dovzetnost za parodontitis se pri ljudeh kjer je prisotna sladkorna bolezen poveča za približno trikrat. Bolezen dlesni je ena izmed posledic neurejenega vodenja diabetesa, ki nastane zaradi okvare zelo drobnih žil (mikroangiopatija), podobno kot poteka okvara v očeh ali ledvicah. Obstaja pa tudi obratna povezava, in sicer parodontalno vnetje negativno vpliva na urejenost glikemije in zaplete povezane s sladkorno boleznijo. Ustno zdravje je torej nujni sestavni del obvladovanja te kronične bolezni.

KAJ JE PARODONTALNA BOLEZEN?

Parodontalna bolezen je pogosta kronična vnetna bolezen, za katero je značilno postopno propadanje obzobnih tkiv – podpornih struktur zob (vezivno tkivo, zobni cement in podporna kost) in v končni fazi izguba zob. Je zelo razširjena, saj ima v Sloveniji več kot 90 % odraslih obolenje dlesni, pri kar četrtini Slovencev in Slovenk pa je za obolenje dlesni kriva prav parodontalna bolezen.

Znaki:

 • krvavenje iz dlesni, ki ob ščetkanju in nitkanju ne preneha,
 • sprememba barve dlesni iz rožnate v živo rdečo,
 • nastanek obzobnih žepkov in odmikanje dlesni od zoba,
 • porumeneli in z oblogami obdani zobje,
 • slab zadah,
 • iztekanje gnoja,
 • zatečene dlesni,
 • majavost zob,
 • nastanek špranj med zobmi in videz dolgih zob.


Vzroki za nastanek?

Parodontoza se razvije iz dolgoletnega vnetja dlesni kot napredovana stopnja gingivitisa (vnetje dlesni). Ob vse večjem kopičenju mikrobov v plaku in proizvajanju toksinov, pride do nastanka tako imenovanih obzobnih žepkov in močnega odziva imunskega sistema, uničenja vezivnega tkiva in v zaključku izgube kostne mase. Ker zobje nimajo več močne opore v kostni masi čeljusti, začnejo izpadati, kar vodi v nadaljnje zaplete in bolezenskega stanja. 

SLADKORNA BOLEZEN IN PARADONTOZA - KAKŠNA JE POVEZAVA?

Parodontozo so včasih imenovali “šesti zaplet sladkorne bolezni”. Diabetiki so bolj podvrženi bakterijskim okužbam (kar je parodontoza), zaradi slabšega delovanja njihovih imunskih celic, ki ne razvijejo protiteles proti patogenom, povezanim z bakterijskim vnetjem. Povečana vezava sladkorja na beljakovine in lipide ter nastanek škodljivih molekul, spremenjeni mehanizmi lipidov, oksidativni stres in sistemsko povišane ravni citokinov so dejavniki, ki lahko prispevajo k poslabšanju in napredovanju parodontalne bolezni.

Sladkorna bolezen pa je lahko z nezdravljeno parodontalno boleznijo še poslabšana kar hkrati poveča tudi možnost za zaplete. Študije kažejo, da se incidenca ledvične okvare pri diabetikih, ki imajo hkrati tudi napredovano parodontozo, dvakrat do trikrat poveča v primerjavi z bolniki brez parodontoze. 

DRUGI ZAPLETI V USTNI VOTLINI DIABETIKOV

Pri zvišani ravni sladkorja v krvi je povečana tudi koncentracija sladkorja v slini, kar lahko povzroči suha usta. Tudi določena zdravila za sladkorne bolnike lahko povzročajo suha usta.

Strokoven izraza za suha usta je kserostomija in lahko vodi v bolezni dlesni in zob ter povečuje nevarnost virusnih in bakterijskih okužb v ustih. Slina namreč razgrajuje ogljikove hidrate in pomaga v boju proti patogenom in s tem okužbam. Pomanjkanje sline v ustih povzroča kopičenje glukoze in mikroorganizmov. Slednje vodi v nastanek zobnih oblog in v naslednji fazi v zobno gnilobo.

Kadar kserostomijo ne zdravimo, lahko vodi do infekcij in bolezni dlesni. Visoke koncentracije krvnega sladkorja v kombinaciji z nezadostnim izločanjem sline vodijo v povečano tveganje za glivične okužbe ust in oralno kandidozo. Pojavijo se neprijetne, včasih bele ali rdeče razjede na sluznici na ustni sluznici ter spremembe zaznavanja okusa. Stanje je pogostejše pri bolnikih s protezami ter kadilcih. 

Diabetes in parodontoza ter ustrezna skrb

SLADKORNA BOLEZEN IN PRAVILNA USTNA NEGA?

Kar se tiče zdravljenje parodontoze, ta vključuje obvezen obisk zobozdravnika ali parodontologa, ki določi ustrezno terapijo, pravilno ustno higieno in redno profesionalno čiščenje zob. V nekaterih primerih bo zobozdravnik svetoval antibiotike ali zobozdravstveno operacijo.

Priporočena ustna higiena med drugim vključuje vsakodnevno ščetkanje in uporabo zobne nitke. Zlata pravila od nekdaj so zato za sladkorne bolnike predvidevala, da bolnik 2x letno obišče zobozdravnika, da na pol leta 2x zamenja krtačko, ki naj bo primerno mehka, da ne poškoduje dlesni in da si 2x na dan umije zobe, da se ohranja primerna čistost.

Ob pojavu težav v ustni votlini oralna raztopina OROXID z aktivnim kisikom preprečuje in lajša razdražene, krvaveče in vnete dlesni in ustno sluznico ter pospešuje regeneracijo po poškodbah dlesni zaradi posegov.

OROXID je edina oralna raztopina na osnovi aktivnega kisika, ki je registrirana kot medicinski pripomoček za preprečevanje in zmanjševanje parodontalne bolezni ter za zdravljenje vnetij v ustni votlini. Pri tem je poznana OROXID® forte oralna raztopina in OROXID® sensitiv oralna raztopina.

Mehurčki kisika v obliki rahlega penjenja mehanično čistijo dlesni in zobe, tudi na mestih, ki jih z običajnimi zobnimi pripomočki ne dosežemo. Antiseptičen učinek oralne raztopine OROXID pripomore k ciljanem uničenju škodljivih mikrobov, ki so krivci za napredovanje parodontalne bolezni. 

Viri:
 1. Preshaw, P M et al. “Periodontitis and diabetes: a two-way relationship.” Diabetologia vol. 55,1 (2012): 21-31. doi:10.1007/s00125-011-2342-y
 2. Rutger Persson. Diabetes and Periodontal Disease: An Update for Health Care Providers. Diabetes Spectrum 2011 Nov; 24(4): 195-198. doi.org/10.2337/diaspect.24.4.195
 3. Bartholomew GA, Rodu B, Bell DS. Oral candidiasis in patients with diabetes mellitus: a thorough analysis. Diabetes Care. 1987 Sep-Oct;10(5):607-12. doi: 10.2337/diacare.10.5.607.
 4. Skalerič E, Petelin M, Kovač-Kavčič M, Skalerič U. Potrebe po parodontalnem zdravljenju pri prebivalcih Ljubljane 20 let po prvem pregledu. Zobozdrav Vestn. 2008;63(2-3):63-6