SUHA USTA POVEČAJO TVEGANJE ZA NASTANEK ZOBNE GNILOBE

Vsi smo že kdaj doživeli občutek suhih ust. Še posebej kadar smo živčni, po športu ali če smo dehidrirani. V kolikor se nam to pripeti samo občasno, ni razloga za skrb, saj so to normalna stanja. Težava nastane, ko se občutek suhih ust pojavlja vedno pogosteje, zanj pa nimamo pravega razloga. Vzrok je lahko sindrom suhih ust, ki lahko vpliva na vsakodnevna opravila in stanje v naši ustni votlini.

Kaj je je sindrom suhih ust?

Suha usta ali kserostomija je pogosto, a včasih spregledano stanje, ki je posledica premajhne količine sline. Ta se zmanjša zaradi zmanjšanega izločanja ali tvorbe sline. Preproznamo ga po občutku da se je slina zgostila. Nezadosten pretok sline lahko povzroči težave pri okušanju, žvečenju, požiranju in govorjenju in lahko poveča možnost razvoja zobne gnilobe, demineralizacije zob, občutljivosti zob in/ali okužb v ustih.

Kateri so vzroki za nastanek suhih ust?

Slabe navade vplivajo na ustno zdravje: redno uživanje alkohola, kave ali močno začinjene kave ter kajenje povzročita zmanjšano izločanja sline.

Nekatera zdravila lahko povzročijo sindrom suhih ust: antidepresivi, zdravila za uravnavanje krvnega tlaka, protivnetna zdravila, zdravila za astmo, antihistaminiki, mišični relaksanti in drugi. Če suha usta povzročajo zdravila, se je dobro posvetovati z zdravnikom, ki lahko zdravilo tudi zamenja.

Kemoterapija ali radioterapija glave in vratu: ta povzroči okvaro žlez slinavk, ki si lahko po zaključku terapije opomorejo ali pa ostanejo trajno poškodovane.

Staranje: suha usta pri starejšihj so običajno posledica neželenih učinkov zdravil ali bolezni, kot so sladkorna bolezen, Alzheimerjeva bolezen ali Parkinsonova bolezen.

Sjögrenov sindrom je avtoimuna bolezen, kjer protitelesa, ki napadajo lastne celice slinavk, ki zaradi tega ne proizvajajo dovolj sline.

Hormonske spremembe zaradi nosečnosti in menopavze.

Dehidracija je lahko posledica neješčnosti ali izgube apetita, bruhanja, driske, povišane telesne temperature, aplikacije kisika brez vlažilca, dihanja skozi usta, izločanja nenormalno velike količine urina, sladkorne bolezni, krvavitve ter oteženega požiranja.

Znaki suhih ust

 • Ustnice se neprestano luščijo, jezik postane razpokan,
 • žvečenje in požiranje postane oteženo ter boleče,
 • pojavi se okvara okusa,
 • oteženo požiranje in okvara okusa vodi v pomanjkanje ali izgubo apetita,
 • prisoten je lahko občutek žeje in neugodja,
 • pojavi se lahko prizadetost dlesni in zobovja z razjedami, preobčutljivost zob,
 • propad zobovine (karies) ter infekcije in glivična vnetja,
 • pojavi se lahko otežen govor z bistvenim zmanjšanjem komunikacijskih sposobnosti, kar lahko povzroča dodatne psihosocialne težave.

Kakšne so posledice suhih ust?

Slina ima več pomembnih nalog v naši ustni votlini:

 • pomaga pri žvečenju, prebavi in požiranju hrane: slina vsebuje encim amilazo, ki ima sposobnost razgrajevanja ogljikovih hidratov. Parv tako navlaži in zmehča hrano kar olajša požiranje hrane.
 • skrbi za delovanje glasilk.
 • ščiti pred kariesom in vzdržuje mineralizacijo zob: slina je pomemben vir ionov, ki se vgrajujejo v sklenino in delujejo zaščitno. Hkrati nevtralizira kislo okolje, ki je nastalo iz ostankov hrane. V slini so vsi pomembni minerali, ki sestavljajo sklenino, zato pomaga pri njeni obnovi.
 • skrbi za vlaženje in čiščenje ust: slina spira ostanke hrane iz zob ter odstranjuje bakterije.
 • deluje antimikrobno: deluje takrat, kadar v ustni votlini ni preveliko mikrobov in jih učinkovito uničuje.

Posledice premajhe količine sline v ustih se odražajo v motnjah prehranjevanja in pitja. Otežen je tudi govor, saj se usta in jezik lepijo, ker niso dovolj navlažena.

Zmanjša se obrambni mehanizem ustne votline, kar pomeni večji pojav ustnih in zobnih bolezni, predvsem nastanek zobne gnilobe. Oteženo je lahko nošenje zobnih protez.

Pomoč pri suhih ustih

 1. Občutek suhosti ust blažimo s pogostimi požirki navadne ali mineralne vode – navadno najbolje prijajo ohlajene pijače, saj blagodejno delujejo na izsušeno ustno sluznico.
 2. Ob hranjenju uživamo majhne požirke vode, mleka ali čaja, za lažje požiranje.
 3. Uporaba umetne sline je koristna. Na voljo je v obliki razpršila, gela ali ustne vodice.
 4. Žvečenje žvečilnih gumijev ali lizanje kislih bombonov brez dodatka sladkorja je priporočljivo, spodbuja in pospešuje tvorbo in izločanje sline.
 5. Izogibamo se trdi, suhi hrani, kot so krekerji, toast ter sladki, začinjeni ali pikantni hrani.
 6. Ustno sluznico in ustnice negujte z uporabo mehke zobne ščetke ali gobice na palčki in z uporabo balzama za ustnice.
 7. Za temeljito ustno higieno po nežnem ščetkanju uporabimo še medicinsko oralno raztopino, ki je namenjena vsakodnevni uporabi ter deluje protimikrobno. Raztopina naj ne vsebuje alkohola, ki lahko še dodatno izsušuje ustno sluznico. Priporočamo uporabo  OROXID® forte oralne raztopine z aktivnim kisikom. Ta se sprosti ob stiku s sluznico v obliki mehurčkov, ki zlahka prehajajo do vseh skritih kotičkov v ustni votlini, jih očistijo in dezinficirajo in negujejo. Izvleček zdravilnih zelišč – ingver, ameriški slamnik in mirta, blaži razdraženo sluznico, zavira razmnoževanje bakterij in nalaganje zobnih oblog.

Vir:

 1. org: Xerostomia (Dry Mouth)[online]. (February 22, 2021). [Citirano 2.3.2023]