TEMELJITA USTNA NEGA PROTI PREHLADU IN GRIPI

Jesenski čas nam je poleg svojih čarov prinesel tudi hladnejše in deževne dni ter z njimi povezane virusne in bakterijske okužbe dihal, ob že tako naraščajočih okužbah s koronavirusom. Zavedati se moramo, da je za zmanjšanje možnosti prenosa okužbe, poleg higiene in razkuževanja rok, izrednega pomena ustrezna temeljita ustna nega oziroma higiena in dezinfekcija ustne votline.

KAKO NA USTNO ZDRAVJE VPLIVAJO OKUŽBE DIHAL?

Zmanjša se moč naravne zaščite dlesni
Dejstvo je, da se v času bolezni in oslabelega imunskega sistema spremeni sestava sline, zato se zmanjša moč zaščite dlesni in ustne sluznice. Dlesni se ne morejo učinkovito bojevati proti mikrobnim oblogam, kar vodi do poslabšanja težav z obstoječimi krvavečimi in vnetimi dlesnimi. in

Naša usta postanejo suha
Zaradi zamašenega nosu in dihanja skozi usta, se sluznica dlesni izsušuje, postane razdražena in občutljiva. Sline, ki sicer pomaga varovati zobe in dlesni pred škodljivimi vplivi, ni dovolj, kar pomeni daljše zadrževanje sladkorja v ustni votlini in večje tveganje za nastanek kariesa. Popiti je potrebno čim več vode ter se izogibati komercialnim ustnim vodicam na osnovi alkohola in mentola, ki še dodatno izušijo sluznico.

Pojavijo se boleče afte na sluznici
Zaradi oslabljenega imunskega sistema, se pri izčrpanih ali bolnih osebah pogosto pojavijo aftozne razjede na sluznici, ki so boleče in trdovratne.

Sladkani čaj z limono in pastile škodijo zobem
Naravni sokovi, napitki in pastile za žrelo vsebujejo nujno potrebne vitamine, ki so nepogrešljivi v obrambi proti okužbi. Po drugi strani pa vsebujejo sladkorje in kisline, ki škodujejo zobem ob daljši izpostavljenosti. Ustno votlino je zato potrebno po vsakem užitju sladkorja splakniti s kozarcem vode. Pri pastilah posegamo po tistih, ki vsebujejo čim manj dodanega slakorja.

ALI LAHKO USTREZNA USTNA HIGIENA ZMANJŠA PRENOS
MIKROBOV?

V hladnejših mesecih se pogosteje zadržujemo v zaprtih prostorih, kar pa pripomore k hitrejšemu širjenju okužb, zlasti z dotikanjem, kihanjem in kašljanjem. Če želimo poskrbeti za svoje zdravje in zmanjšati možnost prenosa obolenj, je vsekakor eden nujnih ukrepov uporaba antiseptične oralne raztopine, ki zmanjša obstoj in prenos kužnih klic v ustni votlini. Strokovna priporočila, ki zaradi trenutne situacije s koronavirusom veljajo za vse zobozdravstvene ambulante v Evropi, priporočajo spiranje ustne votline pred in po posegu z vodikovim peroksidom za zmanjšanje virusnega bremena. OROXID je edina medicinsko certificirana oralna raztopina na evropskem tržišču, ki vsebuje posebno formulacijo visoko prečiščenega vodikovega peroksida in jo poznamo kot OROXID® forte oralna raztopina in OROXID® sensitiv oralna raztopina. Zaradi antiseptičnega učinka je primeren izbor za žvrkljanje pri virusnih in bakterijskih okužbah, saj zmanjša količino virusa v ustni votlini. To le še potrjuje primernost, varnost in učinkovitost uporabe oralne raztopine OROXID tako pri zdravih kot že bolnih. Inovativna oblika pršila omogoča enostavno uporabo doma in na poti.
Oroxid in temeljita ustna nega

Viri:
1. Gurzawska-Comis, Katarzyna et al. “Recommendations for Dental Care during COVID-19 Pandemic.” Journal of clinical medicine vol. 9,6 1833. 12 Jun 2020.
2. Priporočila za delo v času epidemije Covid-19 v zobozdravstveni ordinaciji SZZZZS, april 2020
3. Mohamed NA, Ahmad Zainol Hady A, Abdul Aziz AH, Isahak I. Could antiseptic gargling prevent COVID-19? Trop Biomed. 2020 Dec.
4. Wellesley Dental Group. How Does Your Cold/Flu Affect Your Mouth? [Online November 2021]; www.wellesleydentalgroup.com