UMIKANJE DLESNI – VZROKI ZA NASTANEK

Umikanje dlesni se zgodi, ko se tkivo dlesni dvigne oz. odmakne od zob tako, da so vidne korenine zob. Običajno so takšni zobje bolj občutljivi na hladno, toplo in sladko hrano ter pijačo. Poleg tega zahtevajo še bolj učinkovito higieno, ker sicer lahko nastane karies na zobni korenini.

UMIKANJE DLESNI IN NAJPOGOSTEJŠI VZROK ZA NASTANEK

Prekomerno agresivno ščetkanje ali uporaba zobne nitke

Pravilno je, da skrbite za ustno nego, a potrebno se je držati načela zmernosti.Dovolj je, da se ščetkate približno 2 minuti in to s ščetko, ki je označena kot »mehka«.Nitkanje je priporočljivo, a tudi tukaj morate biti previdni, da z nitko preveč ne drgnete ob dlesni in jih poškodujete.

Genetika

Značilnosti vaših dlesni so določene z vašo genetiko, tako kot tudi ostalo vaše telo. Če ima eden od staršev težave z umikom dlesni, potem obstaja večje tveganje, da ga boste imeli tudi vi.  

Nepravilno izraščeni zob

Če so vaši zobje nepravilno izraščeni in se ne ujemajo med seboj, se lahko v tem primeru pojavi umik dlesni.

Škripanje zob ali bruksizem

Nekateri stiskajo in škripajo z zobmi samo ponoči, drugi tudi čez dan. Ta navada je lahko vzrok številnih zobnih bolezni, ne le umika dlesni. Zato je nujno, da o tem obvestite svojega zobozdravnika. Z brušenjem zob je mogoče to nadležno navado zmanjšati in se je tudi znebiti.

Hormonske spremembe

Nihanja ravni ženskih hormonov v življenju ženske, kot so puberteta, nosečnost in menopavza, lahko dlesni naredijo občutljivejše in bolj dovzetne za pojav umika dlesni.

Parodontoza

Parodontoza je pogost vzrok za nastanek umika dlesni. Pri parodontozi pride do kroničnih razjed v dlesnih. Ko bolezen napreduje pride do kopičenja mikrobov, ki povzročajo uničenje vezivnega tkiva.

Dejavniki tveganja za nastanek umika dlesni

Starost je ključni dejavnik tveganja za umikanje dlesni. Približno pri 88 odstotkov ljudi, starejših od 65 let, se pojavi umik dlesni.

Tudi ljudje, ki kadijo se soočajo s povečanim tveganjem za umikanje dlesni.

Sladkorna bolezen lahko tudi poveča tveganje za umikanje dlesni.

Vir: www.webmd.com 

POMOČ PRI UMKANJU DLESNI

OROXID® forte oralna raztopina
Odlična pomoč pri težavah z umikanjem dlesni je ustna raztopina OROXID® forte oralna raztopina. Uporablja se za vzdrževanje ustne higiene in zdravih dlesni ter kot pomoč pri vnetnih stanjih v ustni votlini.