USTNA HIGIENA NA POČITNICAH

V času potovanja, kampiranja ali pohodništva, včasih pozabimo na ustno higieno, saj ves dan ne moremo poseči po ščetki in zobni pasti. Težava nastane, ko se zaradi nabiranja zobnih oblog pojavi vnetje in krvavenje dlesni, prisoten je lahko tudi zadah. Zaradi utrujenosti od dolge poti in sonca so pri občutljivih posameznikih pogoste tudi afte na sluznici, ki so boleče in trdovratne.

Kako torej ukrepati, bomo imeli tudi na počitnicah čim manj težav z zobmi in obzobnimi tkivi? Pripravili smo 6 nasvetov za ohranjanje dobre ustne higiene na potovanju.

1. ZOBNA ŠČETKA NAJ BO NA SUHEM

Zobno ščetko ter ostale pripomočke je potrebno shranjevati v suhem, čistem prostoru. Vlažen, zaprt prostor je odlično gojišče za bakterije. Pripomočke pospravimo v zračen etui, ki ga snamemo na cilju ter pustimo, da se ščetka posuši. Ne pozabimo očistiti tudi etui.

2. NE POZABITI NA ZOBNO NITKO

Embalaža zobne nitke je miniaturna plastična škatla, ki jo lahko pospravimo v vsako torbo ali žep. Zobozdravniki močno priporočajo nitkanje zob vsaj enkrat na dan, saj tako odstranimo majhne delce hrane iz medzobnega prostora. Najboljši čas za nitkanje je zvečer, in sicer pred ščetkanjem zob. Seveda pa je najbolje kar po vsakem obroku. Ne glede na to, kam se odpravljamo – v gore, na morje ali na kampiranje, naj bo v žepu ali torbi vedno zobna nitka.

3. HIGIENA ROK NAJ BO NA PRVEM MESTU

Preden se dotaknemo zobne ščetke ali zobne nitke, si je potrebno vedno dobro umiti roke. Če voda v kraju bivanja ni varna za pitje, to pomeni, da ni varna tudi za ustno nego. Namesto tega je potrebno uporabiti ustekleničeno ali prekuhano vodo.

Woman washing hands

4. REDNI PREGLEDI PRI ZOBOZDRAVNIKU

Zobobol lahko sproščujoče počitnice spremeni v nočno moro, zato je najbolje, da se mu izognemo. Redne preglede pri zobozdravniku ne odlašamo na konec dopusta. Če pred odhodom odpravimo težave z zobmi, se bomo izognili potrebi po iskanju zobozdravnika na počitnicah.

5. STRAN OD SLADKARIJ

Poleti se težko upremo sladoledu, limonadi ter svežemu sadju, zato je priporočljivo, da si po zaužitju zobe splaknemo z vodo. Ščetkanje po kislih pijačah ali hrani namreč ni priporočljivo in je vmes potrebno počakati vsaj 1 uro. Za naše zobe pa bo najboljše, če bomo tako odrasli kot otroci za žejo pili navadno vodo.

6. DEZINFEKCIJA USTNE VOTLINE Z ORALNO RAZTOPINO

Po potrebi lahko uporabljamo oralno raztopino, ki deluje antiseptično ter pomaga pri odstranjevanju škodljivih mikrobov iz ust. Priporočamo uporabo OROXID® sensitiv oralnega pršila z aktivnim kisikom. Ker ne vsebuje alkohola in klorheksidina, je primerna za vsakodnevno, neomejeno uporabo za odrasle in otroke. Številni drobni mehurčki kisika ustno votlino očistijo, tudi kadar ne moremo poseči po zobni ščetki. 100 ml plastenka v obliki pršila je enostavna za uporabo ter primerna tudi za potovanja z letalom.

VIRI:

  1. Old Mt Pleasant Dentistry. 6 Tips to Keep Teeth Healthy While on Vacation (Online dostop avgust 2022) https://oldmtpleasantdentistry.com/
  2. Cholakis Dental Group. Don’t Take A Vacation From Oral Hygiene! Vacation (Online dostop avgust 2022) https://www.cholakisdental.com/