USTNA NEGA IN UČINKOVITI NASVETI ZANJO

Vsi se že od malega zavedamo, kako pomembno je umivanje zob, saj bodo zobje drugače boleli ali na koncu celo izpadli. Koliko je takšnih, ki običajno zobe umijejo na hitro, preden gredo k zobozdravniku pa ščetkajo in ščetkajo kolikor se le da? No, enkratno intenzivno ščetkanje ne bo pomagalo. Da bodo zobje zdravi in sijoči na dolgi rok, moramo skrbi za ustno higieno posvetiti več časa, saj pravilna in redna ustna higiena oziroma ustna nega preprečuje nastanek kariesa, nabiranja zobnih oblog ter nastanek bolezni dlesni. 

USTNA NEGA TER IZBIRA ŠČETKE IN ZOBNE PASTE?

Da je ustna nega učinkovita, moramo uporabiti primerne pripomočke. Na trgu pa imamo na voljo mnogo različnih vrst ščetk. Najbolj poznane in uporabljene so navadne – ročne zobne ščetke, poznamo pa tudi električne, ultrasonične in ionske zobne ščetke. Priporočljiva je izbira zobne ščetke z mehkimi, tankimi in zaobljenimi ščetinami, da med ščetkanjem ne poškodujejo dlesni ter hkrati omogočajo temeljito čiščenje tudi težje dostopnih predelov.
Izbira zobne ščetke in paste je ključna

Električna zobna ščetka je sicer cenovno težje dostopna, kot navadna, vendar je dokazano bolj učinkovita pri odstranjevanju oblog. Po znanstvenih študijah kaže, da so električne zobne ščetke, po 3 mesecih odstranile 21% več zobnih oblog in zmanjšale gingivitis (vnetje dlesni) za 11% več v primerjavi z navadnimi ščetkami. Električne ščetke delujejo na principu mehanskega premikanja glave ščetke ali ščetine, ki je lahko krožno ali vibracijsko in pomaga pri procesu čiščenja.

Pri izbiri zobne paste je pomembna vsebnost fluorida, kateri dokazano učinkovito zavira nastanek kariesa. Dobro se je izogniti abrazivom in belilnim sredstev, ki jih najdemo v agresivnih belilnih zobnih pastah in lahko poškodujejo sklenino. Če se kljub temu odločimo, za uporabo takšne zobne paste, naj bo uporaba občasna. Odsvetovana pa je tudi uporaba zobnih past z aspartamom in triklosanom, ki sta dokazano zdravju škodljiva. 

TEHNIKA IN ČAS ŠČETKANJA

Pri ščetkanju sta zelo pomembna čas in tehnika. Priporočeno je umivanje zob vsaj dvakrat dnevno, ki naj traja približno 3 oziroma najmanj 2 minuti. Ključno je, da si zobe umijemo pred spanjem, saj se slina, ki pomaga pri odstranjevanju bakterij, katere povzročajo karies, med spanjem ne proizvaja v dovolj veliki količini.

Ščetko namestite pod kot 45 stopinj glede na dlesen, nato pa izvajajte manjše krožne gibe, in sicer v smeri od dlesni proti zobu, se pravi stran od dlesni. Ustrezno umivanje zob pomeni tudi to, da ne pozabite na notranje zobne ploskve in jezik. S ščetkanjem z jezika odstranite bakterije ter zmanjšate možnost za nastanek slabega daha in kariesa. 

KAKO POGOSTO UPORABIM ZOBNO NITKO?

Poleg uporabe zobne ščetke je priporočljivo tudi vsakodnevno nitkanje, saj ščetka ne doseže vseh predelov zoba in tako se lahko med zobmi nabirajo zobne obloge. Redna uporaba zobne nitke odstrani zobne obloge, kar pomaga pri preprečevanju nastanka kariesa ali vnetja dlesni.
Kako pogosto uporabiti zobno nitko?

USTNA NEGA TER OSTALI PRIPOMOČKI, PREPARATI?

Zgoraj so našteti in omenjeni le najbolj pogoste in poznane tehnike ohranjanja čistih in zdravih zob ter dlesni. Spodaj pa je napisanih še nekaj primernih in mogoče manj poznanih pripomočkov za učinkovito ustno nego. 

Medzobne ščetke

Medzobne ščetke so odličen dopolnilni pripomoček pri vzdrževanju dobre ustne higiene, saj učinkovito očistijo zobe in dlesni v medzobnem prostoru. Z uporabo medzobne ščetke enkrat dnevno se izognemo vnetju dlesni, slabemu zadahu in kariesu v medzobnem prostoru. Pomembno je, da uporabimo ustrezno medzobno ščetko- žično jedro se mora skozi medzobni prostor neovirano premikati, ščetine pa morajo prostor popolnoma zapolniti.

Zobne prhe

S pomočjo zobne prhe se očistijo ostanki hrane in zobnega plaka v medzobnih prostorih. Za odstranjevanje zobnih oblog se uporablja močan tok vode, ki poleg čiščenja tudi masira dlesni ter jih tako naredi še močnejše in bolj zdrave. Priporoča se predvsem pri protetičnih nadomestkih – zobnih mostičkih ter uporabi ortodontskih aparatih, kjer je uporaba ščetkanja in nitkanja omejena.

Oralne raztopine

Uporaba oralne raztopine je še ena izmed učinkovitih tehnik ohranjanja zdravih zob in dlesni, predvsem pri fiksnih zobnih aparatih, delnih protezah ali fiksnih protetičnih nadomestkih ter zobnih vsadkih, saj raztopina pride tudi do prostorov, ki jih s ščetko ne uspemo očistiti.

Priporočamo uporabo OROXID oralne raztopine na osnovi aktivnega kisika, ki je namenjen preprečevanju in lajšanju bolezni obzobnih tkiv in regenrira ter dezinficira ustno votlino pri čemer lahko izbirate med izdelkoma OROXID® forte oralna raztopina in OROXID® sensitiv oralna raztopina.

Za preventivne namene in vzdrževanje dobre higiene ustne votline 1 do 2-krat na dan, pri vnetnih stanjih pa 2 do 3-krat na dan. 

ZAKAJ IZBRATI PRAV OROXID?

Je medicinski pripomoček BREZ alkohola ter klorheksidina. Je varen pri kratkotrajni in dolgotrajni uporabi ter dokazano učinkovit! Poleg tega je uporaba enostavna in priročna.