VNETE DLESNI - KAJ JE VZROK?

Z boleznimi v ustni votlini se sooča več kot 90 % ljudi. Med najpogostejšimi težavami so vnete dlesni, ki postanejo nabrekle in rdeče ter lahko krvavijo. Da bi se težavam izognili, moramo poskrbeti za ustrezno ustno higieno, ki zajema ustrezno ščetkanje in nitkanje zob ter uporabo kakovostne oralne raztopine.

KAJ SO VNETE DLESNI?

Zdrava dlesen je bledo rožnate barve in izpolnjuje medzobne prostore. Kadar dlesni postanejo rdeče in otekle ter zakrvavijo na dotik, govorimo o vnetih dlesnih ali gingivitisu. Glavni dejavnik, ki povzroči vnetje dlesninega tkiva je prisotnost bakterij, ki se nabirajo na zobeh in na robu dlesni. Organizirane so v rumenkasto sive mase – biofilm. V biofilmu so ugodni pogoji za razmnoževanje škodljivih bakterij (anaerobni pogoji – okolje brez kisika), ki povzročajo bolezni obzobnih tkiv. Če biofilma vsakodnevno ne odstranjujemo, že v nekaj dneh povzroči vnete dlesni.

KAJ POVZROČA VNETE DLESNI?

 • slaba ustna higiena: če zob ne ščetkamo in nitkamo ustrezno in dovolj pogosto ne odstranjujemo biofilma iz zobnih površin, lahko povzroči vnetje in propad obzobnih tkiv.
 • kajenje: spremeni mikrofloro ustne votline v prid škodljivim bakterijam. Kajenje negativno vpliva tudi na prekrvavljenost, imunski in vnetni sistem.
 • fiksni protetični nadomestki: mostički, prevleke, krone, zobni aparati, ki niso dobro nameščeni ali čiščeni.
 • nekatere sistemske bolezni: predvsem sladkorna bolezen, ki zmanjšuje možnost za boj proti ustnim bakterijam.
 • nezadostna in nepravilna prehrana: zlasti pomanjkanje vitamina C.
 • uživanje določenih zdravil: lahko zmanjšujejo obrambno sposobnost organizma.
 • stres: povečana količina kortizola v krvnem obtoku prispeva k vnetju.
 • genetski dejavniki: primeru prisotnosti bolezni obzobnih tkiv v družini, je potrebno ustni higieni nameniti še nekoliko več pozornost.
 • hormonske spremembe: v puberteti, nosečnosti in v menopavzi pride do nihanja ravni spolnih hormonov ter spremenjene ustne flore, kar lahko povzroči večjo nagnjenost k občutljivosti dlesni in k nastanku vnetja.
 • osteoporoza: je lahko predispozicijski dejavnik za poslabšanje bolezni obzobnih tkiv, kot sta gingivitis in parodontitis.

KAKŠNI SO SIMPTOMI VNETIH DLESNI?

Znaki vnetih dlesni so:

 • Otekle dlesni
 • Rdeče do temno rdeče dlesni
 • Krvavenje pri ščetkanju ali nitkanju
 • Občutljivost
 • Topa bolečina v dlesni
 • Slab zadah
 • Umik dlesni

KAJ SE ZGODI, ČE PRI VNETIH DLESNIH NE UKREPAMO?

Vnete dlesni oziroma gingivitis je reverzibilno stanje, ki je ozdravljivo. Zdravljenje temelji na pravilnem ščetkanju z zobno ščetko in čiščenjem medzobnih prostorov ter obisku zobozdravnika, ki bo odstranil zobni kamen. Zelo pomembno je tudi, da poskrbimo za mesta v ustni votlini, kjer se pospešeno nabirajo obloge (zalivke, prevlke, mostički…).

Brez ustreznega ukrepanja začnejo propadati tudi ostala obzobna tkiva, zato se ob zobeh pojavijo obzobni žepi, zobje lahko postanejo daljši, pojavi se zadah iz ust, zobje se začno majati in končno lahko izpadejo. Takrat govorimo o parodontitisu ali parodontalni bolezni.

VNETE DLESNI IN OROXID® oralna raztopina

Klinične študije potrjujejo učinkovitost OROXID® sensitiv oralne raztopine z aktivnim kisikom pri preprečevanju vnetnih stanj v ustni votlini. S procesom oksigenacije in regeneracije pripomore k zmanjšanju vnetja, blaženju bolečine in hitrejši obnovi prizadete površine.

OROXID® sensitiv oralna raztopina zlahka prehaja do težko dostopnih mest pod dlesnijo in med zobmi, ki jih z uporabo zobne ščetke ali drugih pripomočkov ne dosežemo. Ob stiku z ustno sluznico se sprostijo aktivne kisikove spojine, ki jih opazimo kot blago penjenje. Mehurčki aktivnega kisika mehanično čistijo in debrijo vneta področja ter blagodejno vplivajo na mikrookolje poškodovane sluznice.

LITERATURA:

 1. Cope, Graham & Cope, Anwen. (2011). Gingivitis: symptoms, causes and treatment. Dental Nursing. 7. 436-439. 10.12968/denn.2011.7.8.436.
 2. Petelin, Milan (2019). Parodontalna bolezen je najbolj razširjeno kronično vnetje obzobnih tkiv pri ljudeh. Farmacevtski vestnik, letnik 70, številka 2, str. 145-149.
 3. Wu M, Chen SW, Jiang SY. Relationship between gingival inflammation and pregnancy. Mediators Inflamm. 2015;2015:623427. doi: 10.1155/2015/623427.
 4. Esfahanian V, Shamami MS, Shamami MS. Relationship between osteoporosis and periodontal disease: review of the literature. J Dent (Tehran). 2012 Fall;9(4):256-64.
 5. org. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Gingivitis and periodontitis: Overview.