VNETJE DLESNI IN NEBA ZARADI ZOBNE PROTEZE

Zobne proteze nam nadomestijo manjkajoče zobe in zagotovijo lep nasmeh z naravnim videzom. Vendar se je nanje potrebno navaditi in obstaja velika verjetnost, da se zaradi njih pojavijo vnetje dlesni in razjede na sluznici. Težave povezane s protezami so dokaj pogosta težava in jih je mogoče preprečiti z upoštevanjem navodil o pravilni uporabi in vzdrževanju protez.

ZOBNA PROTEZA IN USTNA HIGIENA

Usta in proteza naj bodo čisti, saj je čistoča proteze enako pomembna kot higiena pravih zob. Po vsaki jedi jo je priporočljivo sneti ter usta in protezo sprati z vodo. Pred spanjem jo je potrebno temeljito očistiti s hladno vodo ter z mehko ščetko in milom. Uporabi se lahko navadna zobna ščetka ali ščetka, ki je oblikovana posebej za čiščenje protez. Očiščeno protezo se ponoči shranjuje v lončku z vodo. Temeljito čiščenje prepreči nastanjanje bakterij, ki dražijo sluznico, povzročajo vnetje dlesni, ustni zadah ter otežijo celjenje ustnih razjed.

ČE PROTEZA ŽULI, JE NUJEN OBISK ZOBOZDRAVNIKA

Bolečina in nelagodje sta normalna v zgodnjih fazah prilagajanja na protezo, zlasti v prvih nekaj urah. Zaradi drgnjenja nove proteze s sluznico in dlesni se lahko pojavi bolečina in draženje. Po nekaj dneh naj bi se proteza dobro uležala na tkiva in postala prijetnejša za nošenje. Uporaba lepil za zobne proteze lahko pomaga zmanjšati gibanje proteze in zmanjšati bolečine. Če bolečina ne preneha ali se okrepi, je potrebno obiskati zobozdravnika, ki del proteze (ki žuli) odbrusi.

Blog - Vnetje dlesni in neba zaradi zobne proteze - če proteza žuli

STOMATITIS POD PROTEZO

Gre za pogosto stanje, pri katerem se pod protezo pojavi blago vnetje, bolečina in pordelost mehkega tkiva, neba in sluznice na notranju strani lic. V približno 90 % primerov gre za okužbo z glivico Candida albicans, ki je sicer pri mnogih ljudeh neškodljiva sestavina ustne mikrobiote. Okužba z glivicami je pogostejša pri starejših ljudeh in pri tistih, ki nosijo popolno zgornjo protezo. Vnetje je pogostejše tudi pri osebah, ki si ponoči proteze ne snamejo in si jo ne čistijo redno.

Stanje se izboljša z uporabo lokalnih antimikotičnih raztopin ali gelov, ki jih predpiše zobozdravnik ter uporabo antiseptične raztopine, v kateri se ponoči shranjuje proteza. V redkih primerih se zadeva poslabša do te mere, da je potrebno sistemsko zdravljenje z antimikotiki.

RAZJEDE ZARADI PROTEZE

Razjede v ustni votlini povzročajo bolečino in otežujejo prehranjevanje. Najpogosteje se pojavi zaradi pritiska na sluznico, kadar je proteza slabo narejena, prevelika ali premajhna. V redkih primerih lahko pride tudi do alergije na material, iz katerega so narejene proteze. Pojavi se alergična reakcija v obliki boleče razjede in razdraženih dlesni.

VNETJE DLESNI - KAJ STORITI, ČE SE POJAVIJO TEŽAVE?

  1. Stare, poškodovane proteze, ki povzroča nelagodje, ne nosimo več.
  2. Obiščemo zobozdravnika, ki bo protezo zamenjal. Proteze je potrebno prilagajati na vsaki 2 leti ter menjati na vsakih 5 let. Protez ne popravljamo sami doma, ampak to prepustimo strokovnjakom.
  3. Izgogibamo se trdi hrani in raje posežemo po juhah, jogurtih, testeninah, itd.
  4. V vsakodnevno čiščenje proteze in ustno higieno preostalih zob vključimo uporabo antiseptične raztopine, ki prepreči razvoj škodljivh mikrobov v ustih.

ANTISEPTIČNA RAZTOPINA OROXID® SENSITIV IN PROTEZA

Večina ljudi je mnenja, da za ustrezno ustno higieno zadostuje uporaba zobne ščetke in zobne paste. Vendar pa v določenih primerih zobnih oblog zaradi nedostopnosti področja ne moremo popolnoma odstraniti (pri nošenju protez, mostočkov, aparatov..).

V takšnih primerih se priporoča OROXID® sensitiv oralna raztopina, ki na nežen način zmanjšuje zobne obloge in obloge na jeziku. S tem preprečuje razvoj vnetij, periodontitisa, pojav zadaha in krvavenja. Dlesen in sluznica se ustrezno okisgenirata ter obnavljata.

OROXID® sensitiv oralna raztopina temelji na sproščanju aktivnega kisika, ki ga občutimo kot blago penjenje. Drobni mehurčki kisika prodrejo v obzobna tkiva, jih oskrbijo s kisikom ter čistijo vneta področja. Zmanjša se obseg vnetij in okužb v ustni votlini, prizadeta ustna sluznica se hitreje obnovi. Izvleček zdravilnih zelišč – ingver, ameriški slamnik in mirta dopolnjujejo učinek aktivnega kisika ter delujejo blagodejno na miikrofloro ustne votline.

Uporaba je preprosta. Po ščetkanju in umivanju zob, žvrkljamo 2 zamaška raztopine približno 30 sekund. Preostanek raztopine izpljunemo v umivalnik. Spiranje ust z vodo ni potrebno. Kapljico raztopine lahko dodamo tudi v vodo, v katerih hranimo protezo. Zaradi antiseptičnega učinka bo OROXID® sensitiv oralna raztopina preprečila razmnoževanje škodljivih mikrobov na protezi. 

Viri:

  • Cleveland Clinic. Denture Stomatitis:[Online Avgust 2021]; www.my.clevelandclinic.org
  • Gendreau, L., & Loewy, Z. G. (2011). Epidemiology and etiology of denture stomatitis. Journal of prosthodontics : official journal of the American College of Prosthodontists