VZROK ZA ČRNE OBLOGE NA ZOBEH NI VEDNO KARIES

Kromogene bakterije so glavni krivec za črne obloge na površini zob v obliki majhnih črnih pikic, ki se sčasoma zlijejo v večje madeže. Z navadim ščetkanjem zob jih je zelo težko odstraniti, zato večini predstavljajo estetski problem. Na srečo niso škodljive, celo obratno, zanimivo je dejstvo, da so ljudje s črnimi oblogami na zobeh zaradi kromogenih bakterij celo bolj odporni na karies. Razširjenost v populaciji je med študijami različna in se giblje med 3 in 20 %. Prizadene lahko tako mlade kot odrasle, čeprav je pojav pri otrocih pogostejši. Zabaravanost se običajno pojavi na mlečnih zobeh, z odraščanjem in izrastom stalnih zob se ponavadi količina črnih madežev zmanjša ali popolnoma izgine. Nahajajo se blizu dlesni (približno 1 mm od dlesni) na sprednji in zadnji strani zob, pogosto se širijo v smeri griznih ploskev zob.

KAKO ČRNE OBLOGE NASTANEJO?

Črno zabaravanje je posledica nalaganja železovega sulfida v obliki madežev na zobeh. Ta nastane zaradi kemične reakcije med vodikovim sulfidom (nastane pri presnovi t.i. kromogenih bakterij – mikroorganizmov, ki proizvajajo pigmente) in presežkom železovih ionov v slini in tkivih.

Presežek železovih ionov v slini se običajno pojavi, kadar redno uživamo živila bogata z železom (otroška hrana) ali prehranske dodatke.

Kromogene bakterije ne proizvajajo kislin, zato pod njimi ni kariesa. Zobozdravniki so opazili povezavo med prisotnostjo črnih oblog na zobeh in manjšim pojavom zobne gnilobe. Nekatere študije kažejo, da se lahko razširjenosti kariesa zmanjša za 51 %.

ALI SO ČRNE OBLOGE PRENOSLJIVE NA DRUGE OSEBE?

Prenosljive so lahko samo kromogene bakterije ob neposredni izmenjavi preko sline (poljubi med pari ali med starši in otroci) ali posredno prek vsakodnevnih pripomočkov – zobne ščetke, jedilni pribor ipd.. Zobnih ščetk ni pametno pustiti blizu ščetk družinskih članov, saj je vlažno kopalniško okolje idealen habitat za razmnoževanje bakterij.

KAKO JIH ODSTRANIMO?

Običajno takšnih oblog ne odstranjujemo v kolikor ne motijo izgleda. Poskrbeti moramo za redno ustno higieno in ščetkati ter nitkati zobe vsaj na 12ur. To je najboljša preventiva pred nastankom teh oblog V kolkor obloge predstavljajo estetski problem, naj jih odstrani zobozdravnik s profesionalnim čiščenjem zobne površine.  Na žalost se lahko kljub strokovnemu čiščenju ta pigmentacija vrne po kratkem času, saj strojno ščetkanje ali peskanje ne odpravlja vzroka.
Kako odstranimo črne obloge?

Med naravnimi ukrepi se lahko poslužimo zobne paste z laktoferinom. To je protein, ki je naravno prisoten v slini ter ima poleg protivirusnega tudi protibakterijsko delovanje.

Ker je del družine transferinov, torej proteinov sposobnih vezave in prenosa železovih ionov ter njihove prerazporeditev po telesu, lahko zmanjša tako koncentracijo le-teh v slini kot nastanek železovega sulfida. V prehrani izključimo hrano bogato z železom in vključimo hrano bogato z laktoferinom – tega je največ v kolostrumu in mleku.

Pri težavah s črnimi oblogami zaradi kromogenih oblog, si lahko pomagamo tudi z oralno raztopino OROXID pri čemer imamo na izbiro dve možnosti, OROXID® forte oralna raztopina in OROXID® sensitiv oralna raztopina. Ob stiku raztopine s slino v ustih se sprosti aktivni kisik, na katerega kromogene bakterije še posebej občutljive. Antiseptičen učinek je zato posledica sproščanja kisika in delovanja encimov, kot so katalaze in peroksidaze, ki uničijo te bakterije. Uporaba raztopine OROXID 2x dnevno lahko zato zmanjša količine črnih oblog na zobeh. Hkrati je OROXID® sensitiv oralna raztopina primeren tudi za uporabo pri otrocih nad 6 leti – populacijo, ki je najpogosteje prizadeta zaradi ta zabarvanosti.