ZDRAVI ZOBJE IN ZDRAVE DLESNI - KAKO POSKRBETI ZA USTNO HIGIENO?

Sijoč nasmeh in zdravi zobje ter dlesni so rezultat skrbne ustne higiene.

Pravilna in redna ustna higiena preprečuje nastanek kariesa, nabiranja zobnih oblog ter nastanek bolezni dlesni.

Poleg tega lahko vzdrževanje ustrezne ustne higiene preprečuje nastanek resnih zdravstvenih težav.

Študije kažejo, da ima 91 % odraslih med 20 do 64 letom starosti karies v svojih stalnih zobeh. Dobra novica je, da se večina teh težav lahko prepreči z dosledno in pravilno ustno higieno. 

ZDRAVI ZOBJE & DLESNI - 14 NASVETOV:

1. Pred spanjem si vedno očistite zobe

Priporočeno je, da se zobe očistimo najmanj dvakrat na dan. Ključno pa je, da si jih pred spanjem. Slina, ki pomaga pri odstranjevanju bakterij, ki povzročajo karies, se med spanjem ne proizvaja v dovolj veliki količini. Zato je čiščenje zob pred spanjem nujno. Pole tega s čiščenjem preprečimo kislini, da razjeda zobe čez noč.

2. Ščetkajte z ustrezno tehniko

Ščetko namestite pod kot 45 stopinj glede na dlesen, nato pa izvajajte manjše krožne gibe, in sicer v smeri od dlesni proti zobu, se pravi stran od dlesni. Ustrezno umivanje zob pomeni tudi to, da ne pozabite na notranje zobne ploskve in da naj ščetkanje traja približno 3 minute.

3. Ne pozabite ščetkati tudi jezika

S ščetkanjem z jezika odstranite bakterije ter zmanjšate možnost za nastanek slabega daha. Zato nežno očistite jezik z zobno ščetko ali uporabite strgalo za jezik. Če odstranite bakterije iz jezika, tudi zmanjšate možnost nastanka kariesa.

4. Zobe nitkajte dnevno

Poleg uporabe zobne ščetke, je priporočljivo tudi nitkanje, saj ščetka ne doseže vseh predelov zoba in tako se lahko med zobmi nabirajo zobne obloge. Redna uporaba zobne nitke odstrani zobne obloge, kar pomaga pri preprečevanju nastanka kariesa ali vnetja dlesni.

5. Izogibajte se tobačnim izdelkom

To je ena izmed najboljših stvari, ki jih lahko naredite za zobe in splošno zdravje. Ne samo, da tobak obarva zobe in povzroči slab dah, lahko povzroči tudi raka ustne votline in paradontalne zaplete.

6. Zmanjšajte sladke pijače in prigrizke

Sladkor se pretvori v ustih v kislino, ki lahko nato vodi v karies in poškodbe zobne sklenine. Izberite bolj zdrave možnosti, kot so voda, nesladkan čaj in sadje.

7. Za prigrizke izberite hrustljavo sadje in zelenjavo

Uživajte hrustljavo hrano za prigrizke, kot so jabolka, zelena in korenje, ki lahko pomagajo očistiti ostanke hrane med zobmi.

8. Pridobite svoj dnevni odmerek kalcija

Uživanje hrane, ki je bogato s kalcijem in vitaminom D, lahko pomaga krepiti vaše zobe, kosti in pomagati vzdrževati zdrave dlesni.

9. Pijte več vode

Voda ne vpliva na obarvanost zob niti ne povzroča zobnih oblog. Pravzaprav pomaga preprečevati karies, ker izpere sladkor in kislino, ki bi se lahko zadrževala na vaših zobeh.

10. Redno menjajte zobno ščetko

Zobozdravniki priporočajo, da zobno ščetko zamenjate vsake 3 mesece ali takoj po bolezni. Ali se spomnite, kdaj ste nazadnje zamenjali svojo zobno ščetko?

11. Uporabite oralno raztopino

Pravilna izbora oralne raztopine lahko pomaga veliko več, kot samo to, da prikrije slab dah. Pomaga lahko pri zmanjševanju nastanka zobnih oblog, gingivitisa, kariesa, itd….

12. Redno obiskujte svojega zobozdravnika

Redni obiski vašega zobozdravnika lahko preprečijo nastanek težav z zobmi in dlesni. Zato pojdite na kontrolo k zobozdravniku 1 – 2 x letno. Kdaj ste bili vi zadnjič pri svojem zobozdravniku?

13. Ne ignorirajte, če vas kaj skeli ali boli

Če se pojavi zobobol ali skelenje zob, občutljivost dlesni ali boleče dlesni, ne čakajte, ampak obiščete svojega zobozdravnika, saj lahko odkrije vzrok in pomaga preprečiti, da bi se stanje poslabšalo.

14. Poskrbite za čistočo pripomočkov za čiščenje zob in dlesni

Dobro očistite zobno ščetko po uporabi. Shranite jo v pokončnem položaju brez pokrivanja glave ščetke, saj ta lahko povzroči rast bakterij in plesni. Kozarec ali lonček, ki ga uporabljate pri izpiranju z ustno vodico, po uporabi umijte in osušite.

ŽELITE IMET IZDRAVE IN LEPE ZOBE IN DLESNI?

Uporabite OROXID®, inovativen, slovenski medicinski pripomoček za vzdrževanje ustne higiene in zdravih dlesni ter kot pomoč pri vnetnih stanjih v ustni votlini;
 • aftah,
 • gingivitisu,
 • stomatitisu,
 • parodontalni bolezni,
 • kandidozi,
 • slabem zadahu,
 • zobnih oblogah in
 • obarvanosti zob.

Lastnosti:

 • NE vsebuje ALKOHOLA in KLORHEKSIDINA
 • NOVI MEHANIZEM DELOVANJA (oksigenira, regenerira, dezinficira)
 • Primeren za ODRASLE in OTROKE, starejše od 6 let
 • VAREN pri KRATKOTRAJNI in DOLGOTRAJNI uporabi
 • Primeren za VSE TIPE SLUZNICE (občutljivo, ranjeno)
 • Dokazano UČINKOVIT (preventiva, nega in zdravljenje)
 • ENOSTAVNA in PRIROČNA uporaba (sprej in raztopina)