ZOBNI APARAT - POSKRBITE ZA NASMEH MED NOŠENJEM SLEDNJEGA

Pravilna ustna higiena je med ortodontskim zdravljenjem nujno potrebna za ohranjanje zob in dlesni v odlični formi. Konec koncev, ko boste špangice in zvezdice odstranili, si boste verjetno želeli pokazati filmski nasmeh, za katerega ste se trudili.

Ko nosite zobni aparat namenite dodatno pozornost negi zob in dlesni, vrsti in trdoti hrane ter opustite nezdrave razvade. 

TEMELJITA SKRB ZA ZOBE NAJ POSTANE RUTINA

Izbran ortodont vam bo pokazal pravilno čiščenja zobnega aparata ter razložil katere oralno-higienske pripomočke potrebujete.

Ob namestitvi fiksnega zobnega aparata se namreč v naši ustni votlini pojavijo dodatni skriti kotički, ki jih z navadno zobno ščetko težko dosežemo. Zobne obloge se najbolj nabirajo ob zobnem vratu in okoli nosilcev, ki so nalepljeni na zobeh, kar lahko vodi v nastanek: 

  • vnetja dlesni, ki postanejo otekle in boleče. Ob ščetkanju in nitkanju lahko tudi zakrvavijo. Čiščenje zob postane boleče in intenziteta ščetkanja popušča. Ustvari se začaran krog in vnetje se še poslabša. Del vsakodnevne ustne higiene naj bo uporaba OROXID antiseptične raztopine na osnovi aktivnega kisika. Ta preprečuje in lajša vnete razdražene in krvaveče dlesni. Če vnetja dlesni ne zdravimo, lahko napreduje tudi v druga obzobna tkiva, kar lahko povzroči nastanek parodontitisa.
  • demineralizacije sklenine. Bakterije v oblogah na zobeh proizvajajo kisline, ki ustvarjajo kislo okolje. V takšnem okolju poteka demineralizacija sklenine oz. sklenina propada. Gre za izgubo mineralov v zobni sklenini, kar povzroči bele lise na zobeh.
  • zobnega kamna, ki ga lahko odstrani le zobozdravnik ali zobni higienik.
  • slabega zadaha, zaradi nabiranja in širjenja bakterij.

Preprečitev bolečih razjed in aft

Zobni nosilci (breketi) lahko žulijo ali poškodujejo sluznico na licu ali ustnici in pojavi se ustna razjeda. Na nosilec se lahko nanese poseben vosek, ki se dobi v lekarni, in omili draženje sluznice.

Zobni aparat včasih povzroči spremembe v ustni flori, zato se lahko pojavijo pekoče afte.

OROXID raztopina z aktivnim kisikom pospeši celjenje in lajša vnetje, ki nastane zaradi razjed. Ob vsakodnevni, redni uporabi zmanjša pogostost izbruhov, saj izboljša mikrofloro ustne votline in deluje antiseptično. 

Ohranite naravno belino zob in njihov sijaj

Rumena obarvanost zob po snetju fiksnega ortodontskega aparata je pogosto stanje, ki pokvari lep nasmeh. Ponavadi se pojavi zaradi pigmentov iz živil, kot so temno rdeče vino, borovnice, pravi čaj, kava ali tobak. V času nošenja zobnega aparata se zato vzdržite slabih razvad. OROXID® sensitiv oralna raztopina na osnovi aktivnega kisika povrne zdravo, naravno barvo zob preko oksidacije oblog in plakov. Pri tem je pomembno poudariti, da ne poškoduje zobne sklenine.

Izogibati se je potrebno grizenju trde hrane

Med nošnjo fiksnega zobnega aparata se je potrebno izogniti:

  • trdi hrani kot so trdi bonboni in oreščki – zaradi grizenja trdih bonbonov se namreč lahko pretrga žični lok ali odlepi nosilec
  • lepljivi hrani, npr. zvečilni gumiji, bonboni
  • žvečljivi hrani, npr. čips, kokice
  • velike kose trde hrane (npr. jabolko) je potrebno narezati
  • kariogeni hrani, ki povzroča razvoj zobne gnilobe

Kosti, zobje in tkiva potrebujejo hranilne snovi za uspešno ortodontsko zdravljenje, zato je pomembno, da izberemo zdravo in raznoliko prehrano. 

DOPOLNITE USTNO HIGIENO Z OROXID SENSITIV RAZTOPINO IN PRŠILOM

OROXID® sensitiv je inovativna oralna raztopina na osnovi aktivnih kisikovih spojin. Ker ne vsebuje alkohola in klorheksidina, je varna, učinkovita za odrasle in otroke, tako za občasno kot tudi vsakodnevno oz. dolgotrajno uporabo.
Oroxid sensitive

Lajša in preprečuje bolezni obzobnih tkiv ter se priporoča pri vsakodnevni ustni higieni, zlasti pri posameznikih z ortodontskimi aparati, vsadki in protezami. Pomaga tudi pri preprečevanju zobnih oblog, obarvanosti, zadahu in aft.

Mehurčki kisika zlahka prehajajo do težko dostopnih mest pod dlesnijo in med zobmi, ki jih z uporabo zobne ščetke ali drugih pripomočkov ne dosežemo.


OROXID® sensitiv oralna raztopina
je primerna za uporabo doma in kot pomoč pri tretiranju težav v ustni votlini, saj takrat potrebujemo večjo količino oralne raztopine.


OROXID® sensitiv oralno pršilo
je namenjeno lažjemu prenašanju izdelka pri ljudeh, ki morajo čistiti in spirati ustno votlino tudi preko dneva: mladina s fiksnimi zobnimi aparati, ljudje s slabim zadahom, aftami. OROXID® v obliki 100 ml plastenke je primeren tudi za potovanja z letalom.