ZOBNI KAMEN POVZROČA VNETJE DLESNI

Zobni kamen so v resnici zobne obloge, ki so se dlje časa nabirale na površini zob in otrdele. Na dotik je hrapav in se ga lahko zaznamo z jezikom, pa tudi estetsko ni prav nič privlačen. Zobni kamen se najpogosteje pojavi na stičišču zob in dlesni ter med zobmi. Ker je preveč trd, da bi ga lahko odstranili le s ščetkanjem, zobni kamen odstrani zobozdravnik ali ustni higienik s posebnim orodjem. Nastanek zobnega kamna lahko učinkovito preprečimo z ustrezno higieno in čiščenjem zob. 

KAJ JE ZOBNI KAMEN?

Zobni kamen nastane iz mehkih zobnih oblog s pomočjo sline.  Neodstranjene zobne obloge ali plak sčasoma mineralizirajo. Kako hitro se to zgodi, je odvisno predvsem od sline posameznika. Pri nekaterih že v 24 urah, pri nekaterih zobni kamen sploh ne nastane.  Zobni kamen ima zelo porozno površino, zato se zelo hitro obarva in pogosto postane rumena ali rjava. Poznamo dve vrsti zobnega kamna: tistega nad in tistega pod dlesnijo. Slednji je temnejše barve, ker se bakterije, ki ga sestavljajo, obarvajo temno zaradi bližine dlesni in njenih izločkov. 

Največ zobnega kamna nastane tam, kjer so zobje v stiku s slino, in sicer ob izvodilih velikih žlez slinavk: na spodnjih sekalcih na notranji strani pri jeziku in na lični strani zgornjih kočnikov. 

ZAKAJ IMAJO NEKATERI VEČJE TEŽAVE Z
ZOBNIM KAMNOM KOT OSTALI?

Zobni kamen se ne pojavlja pri vseh ljudeh enako pogosto. Njegov pojav je odvisen od vzdrževanja ustne higiene in čiščenja zob, gladkosti zoba in sestave sline. Kadar je v slini veliko kalcija in fosfata, ki povzročita mineralizacijo, se pojavlja pogosteje.

ALI SE ZOBNI KAMEN LAHKO NABIRA TUDI NA
PROTETIČNIH NADOMESTKIH?

Na protetične izdelke se ravno tako kot na lastne zobe nabira zobni kamen.

Kadar se zobni kamen nabere na protezi, ga lahko odstranimo le s tršimi predmeti, pri tem pa seveda ranimo površino proteze. Ta ni več popolnoma gladka, zato se nanjo bolj prijema hrana, zobne obloge in kamen se čvrsteje pritrdijo in jih je težje odstraniti. Potrebna je posebna zobna ščetka za čiščenje zobnih protez, ki imajo ščetine na obeh straneh. S tako oblikovano ščetko lahko temeljito očistimo vse površine zobne proteze. 

ZAKAJ JE ZOBNI KAMEN ŠKODLJIV?

Sam po sebi zobni kamen ni kužen, saj mikroorganizmi, ki ga sestavljajo, niso več živi. Vendar pa zaradi hrapave površine in poroznosti predstavlja idealno mesto, kamor se lahko bakterije pritrdijo. Zobni s tem vpliva na stopnjevanje vnetja obzobnih tkiv – gingivitisa in parodontitisa ter lahko povzroči predčasno izgubo zob.

RAZLIKA MED ZOBNIMI OBLOGAMI IN ZOBNIM KAMNOM

Zobne obloge sestavljajo bakterije, ki imajo sposobnost, da se ob mešanju s hrano, slino in nekaterimi odmrlimi celicami ustne votline prilepijo na zobno površino. V 1 kubičnem milimetru plaka je kar 100 milijonov bakterij. Nastanek mehkih zobnih oblog je znak neustrezne ustne higiene.

Medtem ko mehkih zobnih oblog ni mogoče enostavno odkriti, je zobni kamen očiten zaradi njegovih rumenih in rjavih lastnosti, ki jih pogosto opazimo med zobmi in ob dlesnih. Zobne obloge je mogoče odstraniti z običajnim ščetkanjem, če pa mineralizirajo, se spremenijo v zobni kamen, bo le-te moral odstraniti zobozdravnik.

METODE ODSTRANJEVANJA

Zobni kamen lahko uspešno odstrani le zobozdravnik ali ustni higienik, po navadi z ultrazvočnim aparatom in drugimi inštrumenti, na koncu vse lepo zgladi s poliranjem, s posebnimi ščetkami, gumicami in pastami.

Čiščenje zobnega kamna praviloma ne boli. V redkih primerih lahko občutimo skelenje ali neugoden občutek in je potrebna aplikacija lokalnega anestetika. Čiščenje zobnega kamna pri zobozdravniku je nujno vsaj enkrat letno.

ZOBNI KAMEN IN AKTIVNI KISIK

OROXID®  forte oralna raztopina s pomočjo aktivnega kisika preprečuje nabiranje zobnih oblog in škodljivih bakterij. Raztopina zlahka prehaja do težko dostopnih mest pod dlesnijo in med zobmi, ki jih z uporabo ostalih pripomočkov ne dosežemo. Mehurčki kisika mehanično čistijo in negujejo našo ustno votlino.

Raztopina vsebuje tudi mešanico zelišč – ingver, ameriški slamnik in mirta, ki še dodatno zavirajo razmnoževanje bakterij in nalaganje zobnih oblog.

OROXID®  forte oralna raztopina ne vsebuje alkohola ali klorheksidina, zato se lahko uporablja vsakodnevno, dolgotrajno, kot del standarne ustne higiene. Vsakodnevna uporaba je priporočljiva pri ljudeh, ki so nagnjeni k vnetjem obzobnih tkiv (kadilci, ljudje s kroničnimi boleznimi, ipd).

VIRI:

  1. White D. J. (1997). Dental calculus: recent insights into occurrence, formation, prevention, removal and oral health effects of supragingival and subgingival deposits. European journal of oral sciences105(5 Pt 2), 508–522.
  2. Slovensko združenje ustnih higienikov: Zobni kamen in zabarvanje zob [Online dostop September 2022] https://szuh.si/
  3.