ZOBNI APARAT IN UPORABA USTNE RAZTOPINE

Mnogi ljudje v rutino zobne higiene vključijo uporabo običajne ustne vode. Zavedati se je potrebno, da le-te služijo zgolj kozmetičnemu namenu – začasnemu zmanjšanju zadaha in odstranjevanju oblog. Kaj pa pri higieni, ko se gre a zobni aparat? Med nošenjem zobnega aparata se pojavijo dodatni skriti kotički v ustni votlini, zato je potrebno uporabiti takšno vrsto ustne vode, ki bo pomagala vzdrževati ustno higieno ter bo hkrati lajšala težave z morebitnim vnetjem dlesni – terapevtsko ustno ali oralno raztopino. 

Terapevtska oralna raztopina poleg odstranjevanja mehkih oblog ter preprečevanja zadaha, pomaga tudi v boju proti ustnim boleznim – vnete, krvaveče in razdražene dlesni. Vsebuje antiseptične učinkovine in pomaga uničevati slabe mikrobe v ustih ter s tem zmanjša obseg vnetja. Njegova dodana vrednost je tudi dokazana učinkovitost in varnost. 

ZAKAJ JE PRI ZOBNIH APARATIH POTREBNA
DODATNA USTNA HIGIENA?

Ščetkanje in nitkanje je lahko pri zobnih aparatih oteženo. Zaradi vseh nosilcev in žic, vedno ni mogoče očistiti vsakega dela zoba. Zobne obloge se najbolj nabirajo ob zobnem vratu in okoli nosilcev, ki so nalepljeni na zobeh, kar lahko vodi v nastanek: 

  • vnetja dlesni, ki postanejo otekle in boleče. Ob ščetkanju in nitkanju lahko tudi zakrvavijo. Čiščenje zob postane boleče in intenziteta ščetkanja popušča. Ustvari se začaran krog in vnetje se še poslabša. Če vnetja dlesni ne zdravimo, lahko napreduje tudi v druga obzobna tkiva, kar lahko povzroči nastanek parodontitisa. 
  • zobnega kamna, ki ga lahko odstrani le zobozdravnik ali zobni higienik. 
  • slabega zadaha, zaradi nabiranja in širjenja bakterij. 

ZOBNI APARAT IN KAKO LAHKO POMAGA UPORABA ORALNE RAZTOPINE?

Z žvrkljanjem ustne raztopine lahko pomagamo odstraniti majhne koščke hrane iz zob in zobnega aparata. Raztopina lažje dostopa do skritih mest v ustni votlini, ki jih z običajnimi zobnimi pripomočki ne dosežemo. Če ima raztopina tudi antiseptične ali antibakterijske sestavine, lahko odstrani mikrobe, ki povzročajo vnetje. Skupaj z rutinskim ščetkanjem in nitkanjem zob in zobnega aparata postane ustna votlina čistejša. 

Poleg kariesa lahko zobne obloge povzročijo reakcijo v zobni sklenini, ki se imenuje demineralizacija. Po odstranitvi zobnega aparata nekateri opazijo bele lise na mestu, kjer so bili nosilci zobnega aparata. Bakterije v oblogah na zobeh proizvajajo kisline, ki ustvarjajo kislo okolje. V takšnem okolju poteka demineralizacija sklenine oz. sklenina propada. Gre za izgubo mineralov v zobni sklenini, kar povzroči bele lise na zobeh. 

Tipični uporabniki zobnih aparatov so običajno otroci. Zato je pomembno, da ne uporabljajo ustnih vod, v katerih je alkohol ali klorheksidin. Uporabijo naj preverjene terapevtske oralne raztopine, ki ne dražijo ali izsušujejo ustne sluznice, ki je že tako občutljiva. Dobrodošle so dodane sestavine, ki pomagajo umiriti boleče dlesni.  

Blog - Zobni aparat in uporaba ustne raztopine
Blog - Zobni aparat in uporaba ustne raztopine - Oroxid sensitve oralno pršilo

OROXID® JE VAREN ZA VSAKODNEVNO UPORABO

OROXID® sensitiv oralno pršilo odlično vzdržuje ustno higieno pri zobnih aparatih – zvezdicah, protezah in vsadkih. Mehurčki kisika čistijo področja pod in okrog zobnih aparatov ter nevtralizirajo korozivne učinke kislin, ki se zadržujejo nad aparati in v njihovih vmesnih prostorih s površino zoba. Aktivni kisik dokazano izboljšuje rezultate ustne higiene pri osebah z ortodontskimi nepravilnostmi in oteženim čiščenjem aparatov (v službi, šoli, na potovanjih). 

OROXID® sensitiv oralno pršilo z aktivnim kisikom pospeši celjenje in lajša vnete, krvaveče in razdražene dlesni ter ustne razjede – afte. Preprečuje nastanek zobnih oblog, obarvanosti ter zadaha.   

Ker ne vsebuje alkohola in klorheksidina, je varno, učinkovito za odrasle in otroke, tako za občasno kot tudi vsakodnevno oz. dolgotrajno uporabo. Oblika pršila je enostavna in priročna za uporabo, tudi preko dneva, ko zobne ščetke nimamo pri roki. 

Viri: