AKTIVNI KISIK IN POZITIVNI UČINKI NA USTNO HIGIENO

Mikroflora ustne votline je kompleksen ekosistem, ki se v simbiozi razvija skupaj s človeškim gostiteljem. Sestavlja ga med 600 do 2000 različnih vrst mikroorganizmov, ki so naseljeni na površini zob, med zobmi in dlesnijo, v slini in na površini ustne sluznice. V normalnih pogojih so v ravnovesju, vendar pa lahko slaba ustna higiena in bolezenska stanja ravnotežje porušijo in razrastejo se patogeni mikroorganizmi, ki povzročajo škodo. Zobne obloge igrajo pomembno vlogo pri nastanku zobne gnilobe, vnetju dlesni ter parodontitisa. Ta obstojna in lepljiva plast bakterij se neprestano tvori in predstavlja glavnega krivca za težave pri ustnem in splošnem zdravju. Za vzdrževanje optimalne ustne higiene je osnova ščetkanje zob, uporaba medzobnih ščetk in zobne nitke. Kadar pa opisano odstranjevanja zobnih oblog ni zadostno, je nujna uporaba antiseptične oralne raztopine.

AKTIVNI KISIK SELEKTIVNO ZMANJŠA KOLIČINO PATOGENIH ANAEROBOV

Sredstva proti zobnim oblogam ravnotežje v ustni mikroflori ne smejo uničiti, ampak mora biti delovanje selektivno. Oralne raztopine in ustne vode naj bi vzdrževale mikrobioto ustne votline na ravni in sestavi, ki je združljiva z zdravjem ustne votline. Mnoge bolezni v ustni votlini (parodontitis, periimplantitis, endodontske okužbe) povzročajo “anaerobne” bakterije. Te bakterije za rast ne potrebuje kisika, njegova prisotnost lahko anaerobu celo škodi ali povzroči njegov propad. Uporaba oralne raztopine, ki deluje na osnovi aktivnega kisika pomaga pri boju proti tem škodljivim anaerobnim bakterijam.

BOJ PROTI KARIESU

Karies nastane z demineralizacijo trdih zobnih tkiv. Demineralizacijo sprožijo škodljive kisline, ki jih izločajo nekatere bakterije iz neodstranjenih zobnih oblog. V zobnih oblogah je največ strepotokokov, med katerimi Streptococcus mutans predstavlja 30-60% te količine. Ta bakterija izkorišča saharozo in raste hitreje kot druge bakterije v ustih. Za rast in presnovo izkorišča ogljikove hidrate in tvori veliko količino kislin. Ker je fakultativen anaerob, lahko oralna raztopina z aktivnim kisikom močno zmanjša število teh bakterij.
Aktivni kisik pomaga v boju proti kariesu

AKTIVNI KISIK PREPREČUJE IN ODSTRANJUJE ZADAH

Slab zadah strokovno imenujemo tudi halitoza in ga povzročajo anaerobne bakterije v ustih s proizvodnjo vodikovega sulfida. Te hlapne žveplove spojine imajo neprijeten vonj. Glavni ukrep pri odpravljanju zadaha je torej odstranjevanje teh bakterij in odstranjevanje gojišč, na katerih te bakterije uspevajo (zobna gniloba, mesta pod mostički, prevlekah, okrog implantatov..). Pri tem igra ogromno vlogo tudi aktivni kisik, ki prehaja do mest med zobmi, ki jih z zobno ščetko po navadi ne dosežemo.

HITREJŠA REGENERACIJA POŠKODOVANE SLUZNICE IN DLESNI

V reakciji s patogenimi mikroorganizmi nastane kisikov singlet in voda. Ker tudi naše imunske celice proizvajajo oksidne spojine, prepoznajo sproščen kisikov signlet, lahko le-ta vstopa v človeške celice. V mitohondrijih se aktivira proces oksigencije ter tvorbe energije, ki je potrebna za hitrejšo obnovo naših celic.

POVRNE NARAVNO BELINO ZOB

Aktivni kisik zobem povrne naravno belino in sijaj brez škodljivega vpliva na sklenino. Odstranjuje obarvanost zob in obloge na zobeh in jeziku z oksidacijo zobnih oblog in plakov, ki so na zobeh zaradi hrane, kave, čaja, kajenja.
Aktivni kisik povrne belino zob

INOVATIVNA USTNA HIGIENA PRI NAMESTITVI ZOBNIH APARATOV

Mehurčki aktivnega kisika čistijo področja pod in okrog zobnih aparatov ter nevtralizirajo korozivne učinke kislin, ki se zadržujejo nad aparati in v njihovih vmesnih prostorih s površino zoba. Aktivni kisik dokazano izboljšuje rezultate ustne higiene pri osebah z ortodontskimi nepravilnostmi in oteženim čiščenjem aparatov (v službi, šoli, na potovanjih). Pri tem odlično rešitev ponujajo izdelki kot so OROXID® forte oralna raztopina in OROXID® sensitiv oralna raztopina skupaj z ostalimi izdelki za ustno higieno.