BLOG

Blog OROXID® predstavlja zanimive in koristne članke, nasvete, zgodbe uporabnikov in še mnogo drugih stvari. V njih so podana preverjena dejstva in pridejo vedno prav. Blog vam pomaga pri pravilni uporabi OROXID® izdelkov ali pa vas usmerja ob soočanju z različnimi težavami in iskanjem ustreznih rešitev. V primeru, da posamezen blog oziroma prispevek ne pokriva iskanega, pa vam priporočamo, da preverite Oroxid FAQ. Vse izdelke blagovne znamke Oroxid pa lahko najdete v spletni trgovini enikam.si

Karies – najpogostejši vzrok za obisk zobozdravnika

Karies je ena najstarejših in najpogostejših bolezni pri ljudeh. Glavni razlog nastanka so obloge bakterij na zobeh – tiste, ki jih nismo dobro ali pravočasno odstranili. Te obloge so posledica slabe ustne higiene ter uživanja sladkih pijač in sladkarij v kakršni koli obliki. Gre za infekcijsko bolezen, obisk pri zobozdravniku pa je ob pojavu kariesa nujen.
Blog - Zobni aparat in uporaba ustne raztopine 1

Zobni aparat in uporaba ustne raztopine

Med nošenjem zobnega aparata se v ustni votlini pojavijo dodatni skriti kotički. Pomembna je uporaba ustne raztopine, ki pomaga pri vzdrževanju ustne higiene ter hkrati lajša morebitne težave. OROXID® sensitiv oralno pršilo z aktivnim kisikom pospeši celjenje in lajša vnete, krvaveče in razdražene dlesni ter ustne razjede – afte. Preprečuje nastanek zobnih oblog, obarvanosti ter zadaha.
Blog - Ustna higiena je osnova za ustno zdravje 1

Ustna higiena je osnova za ustno zdravje

20. marec je svetovni dan ustnega zdravja. V Zdravniški zbornici Slovenije so zapisali, da letos poteka pod sloganom »Tvoja usta, tvoj ponos«, saj dobro ustno zdravje pripomore k boljšemu splošnemu zdravju in podaljšuje življenje.

Vnetje dlesni in neba zaradi zobne proteze

Zobne proteze nam nadomestijo manjkajoče zobe in zagotovijo lep nasmeh z naravnim videzom. Vendar se je nanje potrebno navaditi in obstaja velika verjetnost, da se zaradi njih pojavijo vnetje dlesni in razjede na sluznici. Težave povezane s protezami so dokaj pogosta težava in jih je mogoče preprečiti z upoštevanjem navodil o pravilni uporabi in vzdrževanju protez.

Afte – ponavljajoča, boleča nadloga

Afta je razjeda v ustni votlini in je ena najpogostejših bolezni ustne sluznice. Običajno je bele, včasih rumene barve z značilno rdečo obrobo na sluznici. Nastane svetli mehurček, ki se lahko razvije v manjšo ali večjo razjedo na dnu dlesni, na jeziku ali na notranji strani ustnic.
Sladkorna bolezen in parodontoza

Sladkorna bolezen in parodontoza

Epidemiološki podatki kažejo, da je sladkorna bolezen eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za parodontitis ali parodontalno bolezen (pogovorno parodotozo). Dovzetnost za parodontitis se pri ljudeh s sladkorno boleznijo poveča za približno trikrat. Bolezen dlesni je ena izmed posledic neurejenega vodenja diabetesa. Ustno zdravje je nujni sestavni del obvladovanja te kronične bolezni.

Temeljita ustna nega proti prehladu in gripi

Jesenski čas nam je poleg svojih čarov prinesel tudi hladnejše in deževne dni ter z njimi povezane virusne in bakterijske okužbe dihal, ob že tako naraščajočih okužbah s koronavirusom. Zavedati se moramo, da je za zmanjšanje možnosti prenosa okužbe, poleg higiene in razkuževanja rok, izrednega pomena ustrezna higiena in dezinfekcija ustne votline.

Rumeni zobje? Odrecite se tem razvadam!

Ko govorimo o zdravju naših zob, je vedno bolje preprečiti kot zdraviti. Najboljši način za ohranitev belega in samozavestnega nasmeha je izogibanje uživanju določenih živil in opustitev nezdravih razvad. Prvi korak je seveda ustrezna, natančna in dosledna ustna higena, potrebno pa je tudi vedeti, kaj povzroča rumene zobe in drugo neželeno obarvanje zob.

Vzrok za črne obloge na zobeh ni vedno karies

Kromogene bakterije so glavni krivec za črne obloge na površini zob v obliki majhnih črnih pikic, ki se sčasoma zlijejo v večje madeže. Z navadim ščetkanjem zob jih je zelo težko odstraniti, zato večini predstavljajo estetski problem. Na srečo niso škodljive, celo obratno, zanimivo je dejstvo, da so ljudje s črnimi oblogami na zobeh zaradi kromogenih bakterij celo bolj odporni na karies.

Beljenje zob – prednosti in slabosti

Beli zobje in sijoč nasmeh – le kdo ju ne bi imel?
Zobje vsakega izmed nas imajo prirojeno naravno barvo zob, ki pa se lahko spremeni bodisi zaradi bolezni, staranja, poškodb, operativnih posegov ali sprememb v biokemičnih lastnostih organizma. Velikokrat pa se razlog za obarvanost zob skriva v razvadah kot so: kajenje, prekomerno uživanje alkohola, kave, čaja ali nezdrave predelane hrane.

Boleče dlesni – kako poskrbeti za ustno higieno?

Zdrave dlesni so pomembne za našo ustno zdravje in samozavesten nasmeh. Ker obdajajo ustno votlino in zobe, učinkovito ščitijo pred poškodbami globjih tkiv in zobem nudijo oporo. Zdrave dlesni so koralno rožnate barve in čvrste na otip.

Aktivni kisik in pozitivni učinki na ustno higieno

Mikroflora ustne votline je kompleksen ekosistem, ki se v simbiozi razvija skupaj s človeškim gostiteljem. Sestavlja ga med 600 do 2000 različnih vrst mikroorganizmov, ki so naseljeni na površini zob, med zobmi in dlesnijo, v slini in na površini ustne sluznice.